Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Βέτο Λαφαζάνη για Αβραμόπουλο και… όλα ανοιχτά!

Βέτο Λαφαζάνη για Αβραμόπουλο και… όλα ανοιχτά!

– Πως έγινε η ανατροπή με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο
– Μέχρι το βράδυ της Κυριακής ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας
– Σημείο “κλειδί” της εμπλοκής η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
– Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε πως η ανακοίνωση θα γίνει μετά το Eurogroup
– Διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Δημήτρη Αβραμόπουλου
– Το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη και οι ΑΝΕΛ που δίνουν “τροφή” στα σενάρια

Λίγες ώρες πριν την “υπέρτατη μάχη” της ελληνικής κυβέρνησης με τουε Ευρωπαίους εταίρους, το πολιτικό σκηνικό εντός των συνόρων χαρακτηρίστηκε από ραγδαίες εξελίξεις.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έμοιαζε το απόλυτο φαβορί για να πάρει το “χρίσμα” από τον Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο έγινε η ανατροπή.

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επρόκειτο το βράδυ της Κυριακής να επυθύνει διάγγελμα στο ελληνικό λαό, στο οποίο θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητα του άλλοτε δημάρχου της Αθήνας.

Οι αντιδράσεις που υπήρχαν εδώ και καιρό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στην Αριστερή Πλατφόρμα, φαίνεται πως έγιναν… επίσημες και το βέτο που ασκήθηκε στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου μετέφερε το “σήριαλ” της επίσημης ανακοίνωσης για μετά το Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Θέμα Μπακογιάννη;

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πάνος Καμμένος πρότεινε στον πρωθυπουργό την Ντόρα Μπακογιάννη για το ύπατο αξίωμα της χώρας, με τον γενικό γραμματέα της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκο Νικολόπουλο, περισσότερο να “βάζει φωτιές”, παρά να τις σβήνει.

Κι αυτό γιατί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με την παραπάνω πληροφόρηση απάντησε… διπλωματικά.

“Δεν το διαψεύδω, αλλά ούτε και το επιβεβαιώνω”, ήταν τα λόγια του, τα οποία έκαναν το ζήτημα της εκλογής για το ύπατο αξίωμα να μετατραπεί σε θρίλερ!

Πως φτάσαμε ως εδώ

Η πρώτη πληροφόρηση ανέφερε πως θα γίνονταν ανακοινώσεις σχετικά με το ζήτημα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στο σαββατοκύριακο.

Το όνομα του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, φιγουράριζε ως το απόλυτο φαβορί για να είναι ο “εκλεκτός” του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο τις τελευταίες ώρες και το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου είχε έρθει στο προσκήνιο.

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν γνωστή η δυσφορία της Αριστερής Πλατφόρμας προς το πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, επειδή ο τελευταίος ψήφισε και στήριξε μνημόνια στο παρελθόν και γιατί η συγκεκριμένη πλευρά θα προτιμούσε ένα πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροαριστερά.

Οι κρίσιμες συναντήσεις και τα τηλεφωνήματα

Το απόγευμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έφερε τελικά την … εμπλοκή

Στην συνάντηση αυτή, το θέμα συζήτησης είχε να κάνει με την στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση στο μεγίστης σημασίας Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 16:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρισκόταν και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (της οποίας είναι μέλος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης), στην οποία μετέφερε την ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Κατηγορηματικό όχι και… βέτο

Όταν, λοιπόν, τέθηκε το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα, όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσαν βέτο για την επιλογή Αβραμόπουλου, αλλά και για κάθε πιθανό υποψήφιο που έχει ταυτιστεί με το μνημόνιο.

Στη συνέχεια υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην συνάντηση αυτή, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρεται να μετέφερε την κάθετη διαφωνία του, ωστόσο η συζήτηση δεν περιορίστηκε στον θέμα του ΠτΔ, αφού έγιναν διεργασίες και για το επερχόμενο Eurogroup.

Όλα ανοιχτά!

Η φράση αυτή αντικατοπτρίζει το σκηνικό και το… παρασκήνιο όσον αφορά στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως σε επικοινωνιακό επίπεδο, το πρόσωπο που θα επιλεγεί τελικά, ίσως να σχετίζεται και με το αποτέλεσμα του αυριανού Eurogroup.

Την παρούσα στιγμή φαίνεται να υπάρχει μία τάση υπέρ ενός κεντροαριστερού υποψηφίου, χωρίς όμως να αποκλείεται το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και του Προκόπη παυλόπουλου.

Πάντως, το δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση εκτέθηκε έχοντας προαναγγείλει πως απόψε το βράδυ θα γινόταν η ανακοίνωση του υποψηφίου μέσω διαγγέλματος, όπως είχε διαρρεύσει από στελέχη του εποικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου.

Μία άλλη οπτική, η οποία δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί, είναι πως ίσως αυτό το βέτο της Αριστερής Πλατφόρμας να είναι εικονικό, ώστε να δημιουργηθεί το σκηνικό απόρριψης της υποψηφιότητας Αβραμόπουλου, λόγω των ενστάσεων που είχε και ο Ζαν Κλωντα Γιούνκερ για ενδεχόμενη αποχώρηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου από την Κομισιόν και προκειμένου να προκριθεί ένα άλλο πρόσωπο.

Σημειώνουμε πως στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Κυριακής βρίσκονταν και οι κ.κ. Δημήτρης Βίτσας και Νίκος Φίλης, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος αντίστοιχα, με τους οποίους από κοινού αποφασίστηκε η επίσημη… παράταση της ανακοίνωσης του υποψηφίου για ΠτΔ.

Όλα είναι, πλέον, ανοιχτά και τίποτα ακόμη δεν είναι βέβαιο, εκτός από όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος τόνισε πως μετά το Eurogroup της Δευτέρας η όποια απόφαση θα παρθεί την Τρίτη, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε