Κόσμος

Πολωνία: Καταγγελίες νομικών για πολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος

Οι νομικοί της Πολωνίας συνήλθαν σήμερα σε έκτακτο συνέδριο για να καταγγείλουν την πολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος από την συντηρητική κυβέρνηση του Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS).

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εγκατέλειψε την αίθουσα Συνεδρίων του Κατοβίτσε όταν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Μαρσίν Ουαρσόλ πήρε τον λόγο για να παρουσιάσει την μεταρρύθμιση που το υπουργείο του επιδιώκει να εφαρμόσει. Σύμφωνα με την μεταρρύθμιση αυτή, τα μέλη του Εθνικού Νομικού Συμβουλίου θα διορίζονται από το κοινοβούλιο, γεγονός που συνιστά, σύμφωνα με την άποψη των νομικών, παραβίαση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και της διάκρισης των εξουσιών.

Οι σύνεδροι γιούχαραν τον υφυπουργό φωνάζοντας «Σύνταγμα» κατά την διάρκεια της ανάγνωσης επιστολής του προέδρου της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα. Το Συνέδριο συνήλθε για πρώτη φορά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθείται από το κυβερνών κόμμα και θα συζητηθεί την εβδομάδα που έρχεται στο πολωνικό κοινοβούλιο δείχνει ότι η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία επιδιώκουν να ελέγξουν την δικαστική εξουσία.

Σύμφωνα με τον δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μάρεκ Σαφζάν, «η πολωνική κοινωνία είχε την δυνατότητα να δει μέσω αυτού του Συνεδρίου ότι οι πολωνοί δικαστές είναι έτοιμοι να υπερασπισθούν το κράτος δικαίου, που αποτελεί προϋπόθεση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από την άνοδο του PiS στην εξουσία το φθινόπωρο 2015, ένταση επικρατεί ανάμεσα στους δικαστικούς κύκλους και τον ηγέτη του κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο οποίος κατηγορεί τους δικαστές ότι δεν έχουν εκκαθαρίσει από τις τάξεις τους τα πρόσωπα που είχαν υπηρετήσει υπό το κομμουνιστικό καθεστώς.

Η άρνηση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντλο να δημοσιεύσει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η μεταρρύθμιση βύθισε την χώρα σε πολιτική κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από την Πολωνία να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της και απείλησε την Βαρσοβία με ενεργοποίηση της διαδικασίας «υπεράσπισης του κράτους δικαίου». Αν τελικά εφαρμόσει την προειδοποίηση, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ενωσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΝΑΤΟ: Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων επτά χωρών συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον τις συνομιλίες τους για την Ουκρανία
Αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γιατί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε νωρίτερα
ΝΑΤΟ
New York Times: Χιλιάδες παιδιά εξαφανισμένα στα ορφανοτροφεία του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία
Έρευνα αποκαλύπτει πώς χιλιάδες παιδιά αποσπάστηκαν από τις οικογένειές τους από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τοποθετήθηκαν σε ορφανοτροφεία, μερικές φορές με τη βοήθεια της διεθνούς ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS
Καπνοί στην Δαμασκό
Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με το Νόμπελ Ειρήνης διαμορφώνει πλέον τη διπλωματία του
Ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει όλη του την ενέργεια στο να κερδίσει τη διάσημη διάκριση που απέσπασε το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα – Μια εμμονή που επηρεάζει σήμερα τις διπλωματικές του επιλογές, αναλύει η ελβετική εφημερίδα Le Temps
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 3