Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Άλλοι τρεις νεκροί σε οδομαχίες διαδηλωτών – αστυνομίας [pics, vids]

Βενεζουέλα: Άλλοι τρεις νεκροί σε οδομαχίες διαδηλωτών – αστυνομίας [pics, vids]

Άλλη μια μέρα διαδηλώσεων (υπέρ και κατά της κυβέρνησης Μαδούρο), άλλη μια μέρα που η Βενεζουέλα θρηνεί νεκρούς. Ακόμη τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασαν οδομαχίες ανάμεσα σε διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης και την αστυνομία.

Είναι η τέταρτη εβδομάδα διαδηλώσεων στη χώρα, που παραμένει βυθισμένη στο χάος της οικονομικής κρίσης. Και ενώ ο Νικολάς Μαδούρο παίζει… μπέιζμπολ, οι πολίτες του συγκρούονται με την αστυνομία στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων, καταλαμβάνουν κτίρια και “φωνάζουν” με όση δύναμη τους έχει απομείνει για εκλογές.

Τη Δευτέρα (24.04.2017) άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Οι νέοι θάνατοι ανεβάζουν σε τουλάχιστον 24 τους νεκρούς στη Βενεζουέλα από τις αρχές Απριλίου. Ένας 42χρονος υπάλληλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια Μέριδα των Άνδεων σκοτώθηκε από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ της κυβέρνησης, ενώ άλλος ένας άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρα και εγκαταλείφθηκε «μεταξύ ζωής και θανάτου», σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο (ombudsman) Τάρεκ Σάμπ.

Ένας 54χρονος σκοτώθηκε επίσης από πυροβολισμό στο στήθος κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην αγροτική περιοχή Μπαρίνας, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, που δεν διευκρίνισαν τις συνθήκες του θανάτου του άτυχου άνδρα. Σύμφωνα πάντως με όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση, ο 54χρονος σκοτώθηκε από μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης, τις οποίες έχει εξοπλίσει ο Μαδούρο.

Όλα αυτά ενώ οι δρόμοι του Καράκας, μετατράπηκαν ξανά σε πεδίο μάχης. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε ως καθιστική και με αίτημα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, γρήγορα όμως μετατράπηκε σε “πόλεμο”, με μολότοφ, πέτρε οδοφράγματα, πυροβολισμούς, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους της πρωτεύουσας.

«Κουραστήκαμε. Οι νέοι της Βενεζουέλας εγκαταλείπουν τη χώρα, γιατί δεν υπάρχει μέλλον. Δεν θέλουμε άλλη βία και θανάτους εξαιτίας αυτού του εγκληματικού καθεστώτος. Θέλουμε να ξεφύγουμε και ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουμε είναι να βγαίνουμε και να διαδηλώνουμε ειρηνικά στους δρόμους», δήλωσε μια διαδηλώτρια.

Με καπέλα και μπλούζες στα χρώματα της σημαίας τους, χιλιάδες Βενεζουελάνοι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά και να ζητήσουν από τον Μαδούρο να κάνει δεκτό το αίτημα για εκλογές. Φώναζαν πως η κυβέρνηση έχει πέσει και στα χέρια τους κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά των ελλείψεων σε βασικά αγαθά, του πληθωρισμού και της βίας.

Σε άλλες διαδηλώσεις, οι πολίτες κάθονταν στο δρόμο, κάποιοι ξαπλωμένοι πάνω σε σημαίες, ενώ άλλοι μαγείρευαν… σούπα, έπαιζαν παιχνίδια και ποδόσφαιρο ή παρακολουθούσαν θεατρικές παραστάσεις.

«Το πρωί εμφανίζονται ειρηνικοί, το απόγευμα γίνονται τρομοκράτες και το βράδυ μετατρέπονται σε ληστές και δολοφόνους» είπε κορυφαίος αξιωματούχος του Σοσιαλιστικού κυβερνώντος κόμματος, ο Διοσδάδο Καμπέγιο. «Θα τους το πω ξεκάθαρα: δεν θα φύγουμε. Ο Νικολάς Μαδούρο δεν θα φύγει», πρόσθεσε.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί τους αντιπάλους της ότι προετοιμάζουν βίαιο πραξικόπημα με την συνενοχή των ΗΠΑ, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ως δικτάτορα που καταπιέζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αυτόν τον μήνα σε διαδηλώσεις, ενώ 636 από αυτούς βρίσκονταν ακόμα υπό κράτηση χθες, σύμφωνα με την τοπική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ποινικό Φόρουμ.

Αντιμέτωπος με πίεση από το εξωτερικό να επιτρέψει στους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν, ο Μαδούρο έχει καλέσει αντ’ αυτού για τοπικές εκλογές – στις περιφέρειες – οι οποίες ήταν αρχικά προγραμματισμένες για το 2016.

Σύμφωνα με τον Καμπέγιο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αποκλειστούν από τις περιφερειακές εκλογές. Δεν υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει να διεξαχθούν νωρίτερα – όπως απαιτεί η αντιπολίτευση – οι επόμενες προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του 2018.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Euronews, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EFE / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε