Κόσμος

Η Γερμανία μπλοκάρει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να έχει μπλοκάρει μια σειρά από εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Η απόφαση αφορά έντεκα παραγγελίες και έχει ληφθεί πριν από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Γιαν Φαν Άκεν, βουλευτής του κόμματος η Αριστερά, λέει σχετικά:

“Αιφνιδιαστικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει τους τελευταίους τρεις μήνες σε εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, πρόκειται συνολικά για έντεκα εξαγωγές. Αυτό είναι κάτι καινούργιο και δείχνει ότι δεν πρέπει απαραίτητα να προμηθεύει κανείς με όπλα χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ εάν αυτές καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

“Όταν βλέπω ότι με την δύναμη των όπλων διαλύονται διαδηλώσεις, ότι συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι, όταν βλέπω πως βομβαρδίζονται κουρδικές πόλεις στη νοτιαανατολική Τουρκία και επίσης πραγματοποιούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, τότε όλοι αυτοί είναι καλοί λόγοι για να μην προμηθεύουμε πλέον με όπλα την Τουρκία”. 

Η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος τη Γερμανίας στο θέμα των εξαγωγών. Το 2015 εγκρίθηκαν 270 εξαγωγές ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, η Τουρκία από την 25η θέση έφθασε στην 8η θέση και η αξία των παραγγελιών άγγιξε τα 76 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο η απαγόρευση των εξαγωγών δεν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην Τουρκία στην πραγματικότητα. Η Άγκυρα προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στη Μόσχα, εξέλιξη την οποία παρακολουθούν με ανησυχία στο ΝΑΤΟ. Προς το παρόν διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για την αγορά αμυντικού εναέριου συστήματος S-400. To σύστημα μπορεί να αναχαιτίζει αεροσκάφη και πυραύλους σε απόσταση 400 χλμ. 

Στρατιωτικά η Τουρκία δεν θα πληγεί ιδιαίτερα από αυτή την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης ωστόσο πολιτικά δεν είναι σίγουρα μια κίνηση αβροφροσύνης, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σπάνια ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο: Μπλόκο στην ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Σικάγο
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς για την προστασία των αστυνομικών που εφαρμόζουν την πολιτική των μαζικών απελάσεων των παράτυπων μεταναστών
Ντόναλντ Τραμπ