Συμβαίνει τώρα:
Φωτιά σε δασική έκταση στην Καστοριά στην περιοχή Μακροχώρι
Κόσμος

Η ΕΕ “κόβει” την προενταξιακή χρηματοδότηση στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί στο εν μέρει "πάγωμα" της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία, καθώς η χώρα "κινείται μακριά από την Ευρώπη", δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

“Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα”, τόνισε ο Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια “μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου”.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα. Δικαιούχοι της βοήθειας του ΜΠΒ είναι οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, άρχισαν το 2005, αλλά έως σήμερα έχει συντελεστεί μικρή πρόοδος αυτών.

Οι κυβερνήσεις των κρατών–μελών της Ένωσης τηρούν διαφορετική πολιτική αναφορικά με τη στάση που πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στα πλήγματα που υφίσταται η δημοκρατία στην Τουρκία, με ορισμένες από αυτές να ζητούν πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ένωση και άλλες να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθησαν στα Κατεχόμενα 5 Ελληνοκύπριοι για «κατασκοπεία» - Είναι ηλικιωμένοι που επισκέφθηκαν το χωριό τους
Κατηγορούνται ότι συνέλεγαν πληροφορίες σχετικά με εργοτάξια που βρίσκονται σε «τουρκικές ιδιοκτησίες» - Το δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους για τρεις μέρες
Τα Κατεχόμενα εδάφη στην Κύπρο
Προκλητική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την εισβολή στην Κύπρο: «Ένα βήμα που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία»
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι «με την αποφασιστικότητα 51 χρόνων, θα συνεχίσουμε να είμαστε η εγγύηση της ειρήνης και της ελευθερίας»
Η προκληκτική φωτογραφία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας 4