Κόσμος

Ιράκ: Ανακάλυψαν ανάκτορο 2.600 ετών κάτω από χαλάσματα! [pics]

Αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι ανακάλυψαν ένα ανάκτορο του 600 π.Χ. κάτω από αρχαίο βωμό στο Ιράκ τον οποίο κατέστρεψε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Εγχώριοι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχει ένα επιπλέον δίκτυο θαλάμων κάτω από τον βωμό Nebi Yunus –μέσα στον οποίο υπάρχει αυτό που οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί πιστεύουν ότι είναι ο τάφος του Προφήτη Ιωνά– στην ανατολική Μοσούλη.

Ωστόσο οι εξτρεμιστές ισλαμιστές ήταν αυτοί που πρώτα άρχισαν να σκάβουν για τη διάνοιξη σηράγγων κάτω από το ανάκτορο πριν ανατινάξουν τον βωμό το 2014.

Σύμφωνα με τις αναφορές, πρόκειται για την πρώτη απόδειξη διάνοιξης υπόγειων σηράγγων κατά τη διάρκεια της έρευνας των τζιχαντιστών για αρχαία χειροτεχνήματα προκειμένου να τα λεηλατήσουν.

Click4more: Παγκόσμιος θαυμασμός για την σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη – Το άγαλμα του Φαραώ που “κοιμόταν” επί 3.000 χρόνια

Στις σήραγγες υπάρχει κατά τα φαινόμενα μια μαρμάρινη σφηνοειδής επιγραφή του Βασιλιά Εσαρχαδδών που χρονολογείται από την αυτοκρατορία των Ασσυρίων το 627 π.Χ.

Υπάρχουν επίσης ασσυριακά λίθινα γλυπτά που απεικονίζουν θεότητες σε σημεία μιας σήραγγας.

Ελάχιστες σφηνοειδείς επιγραφές της περιόδου αυτής έχουν ανακαλυφθεί από τους σύγχρονους αρχαιολόγους.

“Τα αντικείμενα δεν ταιριάζουν με τις περιγραφές αυτού που πιστεύαμε ότι ήταν εκεί κάτω, συνεπώς (η καταστροφή από τους τζιχαντιστές) μάς οδήγησε πράγματι σε ένα φανταστικό εύρημα”, δήλωσε η καθηγήτρια ‘Ελινορ Ρόμπσον, πρόεδρος του Βρετανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Ιράκ, μιλώντας στην εφημερίδα The Telegraph.

“Υπάρχει τεράστια Ιστορία εκεί κάτω, όχι μόνο διακοσμητικοί λίθοι. Είναι μια ευκαιρία για να χαρτογραφηθεί τελικά ο οίκος-θησαυρός της πρώτης μεγάλης αυτοκρατορίας στον κόσμο, από την περίοδο της ακμής της”, δηλώνει.

Η πρώην διευθύντρια του μουσείου της Μοσούλης Λαϊλά Σαλίχ, που ανακάλυψε την επιγραφή του Βασιλιά Εσαρχαδδών, πιστεύει ότι το ΙΚ λεηλάτησε εκατοντάδες αντικείμενα πριν από την ανακατάληψη της περιοχής από τις ιρακινές δυνάμεις. “Μπορώ να φανταστώ πόσα πολλά ανακάλυψε το ΙΚ εκεί κάτω”, τονίζει.

Ο κατεστραμμένος βωμός Nebi Yunus ανακαλύφθηκε από ιρακινούς στρατιώτες.

Οι σήραγγες κάτω από τον τάφο του Προφήτη Ιωνά στη Μοσούλη “κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή” μετά την επιδρομή των τζιχαντιστών και των ακατέργαστων τεχνικών τους στις εκσκαφές, δηλώνουν οι αρχαιολόγοι.

Το ΙΚ πιστεύεται ότι έχει καταστρέψει πολιτισμό χιλιάδων ετών σχεδόν μέσα σε μια νύχτα όταν αποχωρούσε από τη Μοσούλη τον Νοέμβριο.

Σε παρόμοιο περιστατικό, τον Ιανουάριο η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι το ΙΚ ανακατέλαβε την Παλμύρα και κατέστρεψε μέρος της πρόσοψης του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου της αρχαίας συριακής πόλης.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κινδυνεύει με πρόστιμο επειδή ψάρεψε χωρίς άδεια μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Ο Ντέιβιντ Λάμι παραδέχθηκε «διοικητική παράλειψη» μετά από ψάρεμα με τον Τζέι Ντι Βανς – ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 λιρών
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ψαρεύει με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμ