Οικονομία

Λουκέτο και βαριά πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Με διαδικασίες εξπρές θα πέφτουν μπαίνουν τα λουκέτα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις από το Πάσχα και ύστερα. Μάλιστα θα προβλέπεται κλείσιμο της επιχείρησης από 48 ώρες ως και έναν μήνα, αλλά και πρόστιμα που θα φτάνουν τα 5.000 ευρώ.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τροποποιεί το καθεστώς που υπάρχει ως σήμερα και το κάνει πιο αυστηρό σε όλα τα επίπεδα. Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται σε ιατρεία, φροντιστήρια, πλανόδιους πωλητές, γηροκομεία κλπ.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

Επιβάλλεται πλέον άμεσα ή αμελλητί από την αρμόδια εφορία, κατόπιν έκδοσης του διοικητή της ΑΑΔΕ η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος και όχι όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων του επιτηδευματίας όπως ίσχυε μέχρι σήμερα ως εξής:

– Άμεσα για 48 ώρες εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση πάνω από 10 παραστατικά πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

– Αμελλητί για 96 ώρες εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των παραβάσεων διαπιστωθεί εκ νέου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 αποδείξεων πώλησης ανεξαρτήτως αξίας αυτών στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου.

– Αμελλητί για 10 ημέρες σε κάθε επόμενη διαπίστωση των παραβάσεων εντός δυο φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους.

Αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης έως 1 μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Επιπλέον 10 ημέρες αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης εφόσον παραβιάζεται το μέτρο του «λουκέτου».

Το μέτρο επιβάλλεται και εκτελείται ακόμη και στην περίπτωση αλλαγής στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του του φορέα της επιχείρησης ή διακοπής της επιχείρησης από το χρόνο διαπίστωσης μέχρι το χρόνο εκτέλεσης της απόφασης εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτή συμμετέχουν ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη.

Αντί του «λουκέτου» με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ επιβάλλεται ειδικό χρηματικό πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται στις περιπτώσεις που καθίσταται δυσχερής η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως ενοικίαση σκαφών αναψυχής, πλανόδιοι πωλητές, γηροκομείο, ξενοδοχείο, φροντιστήριο, ιατρείο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
4 «μνηστήρες» για την Ακτή Βουλιαγμένης - Κατατέθηκαν οι προσφορές για μακροχρόνια μίσθωση
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η εκμίσθωση, για 20 έτη με δυνατότητα παράτασης για ακόμη 10 έτη, της μοναδικής διαθέσιμης προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση οργανωμένης παραλίας στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
Η Ακτή Βουλιαγμένης
Παπαθανάσης: Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης στα 22,4 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις απορρόφησης μεταξύ των 27 κρατών - μελών της ΕΕ.
Ο Νίκος Παπαθανάσης
ΑΑΔΕ: Παράταση έως τις 1.5.2026 για την έναρξη της Α’ φάσης ψηφιακού δελτίου αποστολής για τους ελαιοπαραγωγούς
Η νέα ημερομηνία που ανακοίνωσε το υπουργείο και η ΑΑΔΕ διευκολύνει τους ελαιοπαραγωγούς – αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, προσφέροντάς τους περισσότερο χρόνο προετοιμασίας
REUTERS
Κύκλοι υπουργείου Ενέργειας: Δικαίωση Μητσοτάκη η πρόταση της Κομισιόν για αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών με σκοπό τη μείωση των λογαριασμών και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας
Η ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος, η υποδομή δικτύων, θα εκσυγχρονιστεί και θα επεκταθεί ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης