Πολιτική

Αμερικανός πρέσβης: Ανησυχώ για ατύχημα στο Αιγαίο! Στηρίζει Ελλάδα, “καρφώνει” Τουρκία

- Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
- Χαρακτήρισε υπεύθυνη τη στάση της Ελλάδας στην ένταση που υπάρχει στις σχέσεις της με την Τουρκία
- Για το Κυπριακό, έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα ήταν κρίμα να χαθεί
 

Στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Ο Αμερικανός πρέσβης παραδέχθηκε ότι “ανησυχεί για ατυχήματα” στο Αιγαίο, λόγω της έντονης κινητικότητας που παρατηρείται στην περιοχή”. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα την τρέχουσα περίοδο έντασης.

Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στην ομιλία του στην σημασία των διατλαντικών σχέσεων, με έμφαση το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή των διμερών σχέσεων.
Εξέφρασε την επιθυμία να δει την Ελλάδα να παίζει έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο ως ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
«Η οικονομική σταθερότητα και ευημερία είναι σημαντικά στοιχεία για κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του ρόλου της Ελλάδας σε αυτή την περιοχή και στην Ευρώπη και έτσι η πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» ανέφερε.
«Όσο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και οικοδομεί την εμπιστοσύνη με τους πιστωτές της, είμαι πεπεισμένος ότι οι νέοι επενδυτές θα στηρίξουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας» επισήμανε υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασε την βούληση αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα τόσο στις υπάρχουσες όσο και σε νέες επενδύσεις. «Ένα από τα πράγματα που δουλεύουμε για φέτος στην Πρεσβεία είναι ένα road show και έχει προγραμματιστεί μια εμπορική αποστολή για τον Ιούνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρέσβης.

 

 

Όσον αφορά στο ζήτημα του Κυπριακού, έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα ήταν κρίμα να χαθεί, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει την προσπάθεια επίλυσης.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Πάιατ, σχετικά με την εκκρεμότητα της αξιολόγησης αλλά και της απόφασης του ΔΝΤ για συμμετοχή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στάσης από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ως προς το ζήτημα του Ταμείου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη της Ελλάδας και ανέδειξε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα.

 

 

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 13,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Τα ποσοστά Τσίπρα και Καρυστιανού
Η ακρίβεια και η οικονομία παραμένουν τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας - Δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Κάλπη 39
Επιτελικό κράτος: Από το gov.gr στη μείωση των τροχαίων και από το panic button στο «Σπίτι μου» και τα προγράμματα 36 δισ ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
Το κυβερνητικό μοντέλο με κεντρικό συντονισμό, στοχοθεσία και παρακολούθηση έργων – Παραδείγματα από την καθημερινότητα των πολιτών
Μέγαρο Μαξίμου
Θάνος Πλεύρης στη τριμερή με Βουλγαρία και Τουρκία για το μεταναστευτικό: Ενίσχυση της μάχης κατά των διακινητών
Στην Αθήνα οι υπουργοί των τριών χωρών – Θετική αποτίμηση της συνεργασίας, έμφαση στην ασφάλεια των συνόρων, στις επιστροφές και στις πιθανές επιπτώσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή
Τριμερής συνάντηση υπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας στην Αθήνα για το μεταναστευτικό