Ελλάδα

“Ράπισμα” πρώην προέδρων του ΣτΕ στη Θάνου για τα όρια ηλικίας!

"Βολές" εκτόξευσαν για το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που ταλάνισε το τελευταίο διάστημα τον χώρο της Δικαιοσύνης και τέθηκε από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία το καλοκαίρι συνταξιοδοτείται, δύο πρώην πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Εταιρία Δικαστικών Μελετών.

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Πικραμμένο και το Σωτήρη Ρίζο. Ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ και πρώην Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος τόνισε:

“Υπάρχουν θεσμοί, έστω κι αν ροκανίζονται, και έλληνες δικαστές που αντιστέκονται και στέλνουν μήνυμα στους πολίτες, ότι δεν ενδιαφέρονται μόνον για την τσέπη τους και τα συμφέροντά τους, αλλά πρωτίστως για τη συνταγματική νομιμότητα” αναφερόμενος στις δύο αποφάσεις των Ολομελειών του Αρείου Πάγου για το θέμα που ετέθη από την Πρόεδρου του ΑΠ Βασιλική Θάνου για αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών και πέραν των 67, όπως ρητά προβλέπει το σύνταγμα.

Επιπλέον, ο Παναγιώτης Πικραμμένος αναφέρθηκε και στην ιστορική και νομολογιακή διαδρομή των συνταγματικών προβλέψεων για τα όρια ηλικίας,μνημονεύοντας σωρεία αποφάσεων, κυρίως του Συμβουλίου της Επικρατείας και καταλήγοντας πως ” καθίσταται απολύτως σαφές το συμπέρασμα, ότι οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το ζήτημα της μεταβολής των ορίων ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης των δικαστικών από την υπηρεσία δεν μπορεί παρά να έχει ως μοναδική κατάληξη τη διατύπωση πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τούτο διότι η διάταξη του άρθρου 88 παρ.5 του Συντάγματος είναι σαφής και ανεπιφύλακτη και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου, στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές”.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή πολλών ανώτατων και ανώτερων δικαστών και εισαγγελέων, το βράδυ της Πέμπτης, στα γραφεία της Εταιρείας, αιχμηρή τοποθέτηση έκανε για το θέμα και ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επικεφαλής σήμερα στη Νομική Υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας Σωτήριος Ρίζος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε “ότι το θέμα αυτό κατέδειξε την απόλυτη έλλειψη ευστάθειας των θεσμών” ενώ πρόσθεσε “ότι το θέμα αυτό δεν διαθέτει ούτε πραγματική ούτε νομική βάση” και χαρακτήρισε ως “τουλάχιστον παραφροσύνη” την ανακίνηση του δημόσια.

Ανάλογες αρνητικές και απαξιωτικές τοποθετήσεις υπήρξαν και από άλλους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, εν ενεργεία και επιτίμους, ενώ στην εισήγηση του ο Παναγιώτης Πικραμμένος αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική και νομολογιακή διαδρομή των συνταγματικών προβλέψεων για τα όρια ηλικίας,μνημονεύονται σωρεία αποφάσεων, κυρίως του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας που έχει θέσει δημόσια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, την επομένη Πέμπτη στην Εταιρεία Δικαστικών Μελετών θα εισηγηθεί ο επί χρόνια Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλειος Σκουρής για τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού δικαίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Εκλογές δικηγόρων: Νικητής ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος στην Αθήνα, ανανεώνουν θητείες Φινοκαλιώτης και Κλάππας σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά
Ο κύριος Κουτσόλαμπρος έχει συνδέσει το όνομά του με τα ασφαλιστικά ζητήματα των δικηγόρων, ενώ ο αντίπαλός του Δημήτρης Αναστασόπουλος εξειδικεύεται στο δίκαιο πληροφορικής και διαδικτύου - Τα μηνύματά τους μετά το αποτέλεσμα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 13
Παντελής Παντελίδης: Εκδικάστηκαν οι αποζημιώσεις για το τροχαίο – 48.000 ευρώ σε Κυριάκου και Αρναούτη δίνει η οικογένεια του τραγουδιστή
Τα χρήματα στις δύο επιβάτιδες, σε πρώτη φάση θα δοθούν από την ασφαλιστική εταιρία, ενώ έπειτα η ασφαλιστική θα τα ζητήσει από την οικογένεια του τραγουδιστή
Παντελής Παντελίδης