Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Μέτρα: Μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων και… αντίμετρα για να κλείσει η αξιολόγηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Δεδομένη θεωρείται πλέον η μείωση του αφορολόγητου
– Πιέζουν οι δανειστές για μείωση και των συντάξεων
– Δίνουν … τυράκι για μειώσεις φόρων αν η Ελλάδα πιάσει τους στόχους

Στην κορύφωσή της βρίσκεται η διαπραγμάτευση. Μπορεί ο Ε. Τσακαλώτος να υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών ωστόσο όλα δείχνουν ότι η πίεση είναι αφόρητη για να κλείσει η αξιολόγηση εντός των επόμενων ημερών.
Το τελευταίο σενάριο μιλάει ωστόσο ακόμη και για… παράταση λίγων ημερών. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο ακόμη και εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας η συμφωνία να έχει προχωρήσει και να κλείσει στο Eurogroup ανοίγοντας έτσι το δρόμο επιστροφής της τρόικας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας με κάποια μείωση του αφορολόγητου ορίου, ωστόσο οι δανειστές πιέζουν και για μειώσεις στις συντάξεις καθώς το ποσό που εξασφαλίζεται από το αφορολόγητο δεν καλύπτει παρά τα μισά από τα έσοδα που απαιτούν.
Η Αθήνα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει μείωση των συντάξεων και προτείνει παράλληλα μέτρα με το αφορολόγητο όπως η κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και μιας σειράς επιδομάτων τα οποία θα αντικατασταθούν για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα από το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το… παζάρι είναι σκληρό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές από την πλευρά τους είναι έτοιμοι να δεχθούν ένα είδος “αντίμετρων” στα σκληρά μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση. Υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για έναν δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα οριοθετείται από την υπέρβαση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τα ποσά αυτά μετά το 2018 η κυβέρνηση θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει είτε για τη μείωση των φόρων είτε για στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε