Κόσμος

Brexit: Η μεγάλη ημέρα για την “αυτόνομη” Τερέζα Μέι

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκδόσει την επόμενη Τρίτη την απόφασή του για το αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

Η Μέι έχει δηλώσει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνησή της μπορεί να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση χωρίς να απαιτείται προηγουμένως να δώσει την έγκρισή του το κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η βρετανική δικαιοσύνη έκρινε τον περασμένο Νοέμβριο ότι δεν θα ήταν σύννομο να προσφύγει μόνη της η Μέι στο άρθρο 50 χρησιμοποιώντας εκτελεστικές εξουσίες που είναι γνωστές ως “βασιλικά προνόμια“.

Η κυβέρνηση με τη σειρά της άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το οποίο συζήτησε αυτήν την υπόθεση επί τέσσερις ημέρες τον περασμένο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ σε Νετανιάχου: «Αφοπλισμός της Χαμάς και να ξεκινήσει σύντομα η δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα»
«Επίκειται απονομή χάριτος στον Νετανιάχου, μίλησα με τον Χέρτζογκ» λέει ο Τραμπ – «Δεν έχω μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο» τον διαψεύδει ο Ισραηλινός πρόεδρος
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την άφιξή τους για συναντήσεις στο Mar-a-Lago στο Παλμ Μπιτς