Κόσμος

Brexit: Η μεγάλη ημέρα για την “αυτόνομη” Τερέζα Μέι

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκδόσει την επόμενη Τρίτη την απόφασή του για το αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

Η Μέι έχει δηλώσει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνησή της μπορεί να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση χωρίς να απαιτείται προηγουμένως να δώσει την έγκρισή του το κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η βρετανική δικαιοσύνη έκρινε τον περασμένο Νοέμβριο ότι δεν θα ήταν σύννομο να προσφύγει μόνη της η Μέι στο άρθρο 50 χρησιμοποιώντας εκτελεστικές εξουσίες που είναι γνωστές ως “βασιλικά προνόμια“.

Η κυβέρνηση με τη σειρά της άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το οποίο συζήτησε αυτήν την υπόθεση επί τέσσερις ημέρες τον περασμένο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απόλυτος άρχων ο Ντόναλντ Τραμπ: Η Γερουσία του επιτρέπει να βομβαρδίσει το Ιράν χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου
Τα μέλη του Κογκρέσου πιέζουν να ενημερωθούν για τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στο Ιράν, καθώς και για την τύχη των αποθεμάτων ουρανίου υψηλού επιπέδου εμπλουτισμού της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Ντόναλντ Τραμπ 1