Κόσμος

Ανοιχτή επιστολή Ομπάμα στους Αμερικανούς – Απολογισμός και μπηχτές για Τραμπ

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε σήμερα σε επιστολή του προς τους Αμερικανούς το έργο που επετέλεσε στη διάρκεια των δύο θητειών του στην προεδρία και κυρίως το πρόγραμμα ασφάλισης και περίθαλψης, γνωστό και ως Obamacare, το οποίο ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευθεί να καταργήσει.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την επιστολή του προέδρου μαζί με τις εκθέσεις κάθε υπουργείου σχετικά με τις προόδους που έχουν επιτευχθεί μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ομπάμα.

«Καθώς ετοιμάζομαι να δώσω τη σκυτάλη και να κάνω το καθήκον μου ως πολίτης, μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι δημιουργήσαμε νέα θεμέλια για την Αμερική», γράφει ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μεταξύ των βασικών επιτευγμάτων της διακυβέρνησής του αναφέρει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, τον περιορισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, τη σημαντική μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από το ξένο πετρέλαιο και τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Όμως πρώτη στον κατάλογο με τα επιτεύγματά του βρίσκεται η μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής ασφάλισης, γνωστή με την ονομασία Obamacare, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να καταργήσει μόλις αναλάβει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος ξεκίνησε μια προσπάθεια να διασώσει τη μεταρρύθμιση αυτή, κάνοντας μεταξύ άλλων μια σπάνια επίσκεψη στο Κογκρέσο χθες στη διάρκεια της οποίας κάλεσε τους Δημοκρατικούς να υπερασπιστούν τον σχετικό νόμο.

Η έκκληση του Ομπάμα έγινε μετά τη δήλωση του Πενς ότι η κατάργησή του νόμου θα αποτελέσει την «πρώτη προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη» της κυβέρνησης Τραμπ.

Η Γερουσία άρχισε χθες να συζητά ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα δώσει το έναυσμα για την κατάργηση του λεγόμενου Affordable Care Act του 2010, χάρη στον οποίο 20 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν είχαν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στις ΗΠΑ μπόρεσαν να την αποκτήσουν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τραμπ έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να χειριστούν το θέμα «προσεκτικά» και τους συμβούλεψε να αφήσουν το Obamacare να «καταρρεύσει μόνο του κάτω από το ίδιο του το βάρος».

Στην επιστολή του ο Ομπάμα εκτιμά ότι οι ΗΠΑ «ξεκίνησαν ένα μεγάλο έργο προς την κατεύθυνση της μείωσης της ανισότητας».

«Προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα συμβάλει η ακύρωση της ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης για περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανούς, η πλειονότητα των οποίων είναι λευκοί και προέρχονται από την εργατική τάξη, η ακύρωση των πληρωμών των υπερωριών (…) ή η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και του συστήματος υγείας (…). Οι Αμερικανοί της μεσαίας τάξης δεν ψήφισαν τίποτα από αυτά», τονίζει στην επιστολή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 1