Πολιτική

Αν δεν συναινέσει η ΝΔ το ΕΣΡ η κυβέρνηση θα αλλάξει τις πλειοψηφίες

Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις 4 τηλεοπτικές άδειες αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαμόρφωση του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα και στη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλέορασης, το οποίο σήμερα δεν υφίσταται λόγω της σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το διορισμό των μελών του.

Για τη συγκρότηση του ΕΣΡ απαιτείται πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να συναινέσει και η αντιπολίτευση στη πρόταση που θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν η ΝΔ και μετά το επιτυχημένο διαγωνισμό επιμείνει στη σκληρή γραμμή και δεν συναινέσει τότε είναι πιθανό να τροποποιηθεί ο Κανονισμός της Βουλής με την έγκρισή της πλειοψηφίας της Ολομέλειας όσον αφορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ με σκοπό την διεύρυνση της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων (π.χ. από μέλη άλλων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών) προκειμένου να είναι πιο εύκολο για την συμπολίτευση να σχηματίσει πλειοψηφία των 4/5 για τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξουν οι απαιτούμενες πλειοψηφίες στο πλαίσιο Αναθεώρησης του Συντάγματος που αφορούν στις Ανεξάρτητες Αρχές.

Πάντως είτε μέσω Συντάγματος που είναι χρονοβόρο, είτε μέσω Ολομέλειας και Διάσκεψης Προέδρων η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς τη συγκρότηση του ΕΣΡ γιατί είναι το μόνο αρμόδιο για να “κλείσει” τους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, διαφορετικά θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν ως…”παράνομοι”.

Παρόλα αυτά υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το ποιός έχει την αρμοδιότητα να κλείσει τους “παράνομους” καθώς άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτή την αρμοδιότητα την έχει το ΕΣΡ και άλλοι μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να το κάνει και η DIGEA. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε σήμερα ότι αν αυτό δεν το πράξει η DIGEA τότε οφείλουν να παρέμβουν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιατί «έσπασε τη σιωπή του» τώρα, ο Κώστας Καραμανλής – Πλημμέλημα «βλέπει» η κυβέρνηση
Μετά από μακρά σιωπή, κι ενώ από χτες τα κόμματα ξεκίνησαν ήδη να μελετούν την ογκωδέστατη δικογραφία των 59.000 εγγράφων, και τα βίντεο, ο Κώστας Καραμανλής προέβη σε δημόσια δήλωση
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής
Θύελλα αντιδράσεων κατά της Hellenic Train για την απόλυση του προέδρου των μηχανοδηγών, Κώστα Γενιδούνια
«Ο Κώστας Γενιδούνιας απολύεται παραμονή Πρωτομαγιάς, την ώρα που έφτασε στη Βουλή η δικογραφία για τα ''εγκληματικά λάθη'' του Κώστα Καραμανλή» επισημαίνει ο Σωκράτης Φάμελλος
Τα κεντρικά γραφεία της Hellenic Train 5
«Πόλεμος» Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου με αφορμή τον Πολάκη για παντελόνια, φούστες και στρινγκ στη Βουλή
«Είπατε κυρία Κωνσταντοπούλου ότι αναφέρθηκα σε φουστίτσα, στρινγκ. Να βρείτε από τα πρακτικά πού το ανέφερα. Αλλιώς να ζητήσετε συγγνώμη», απάντησε ο Υπουργός Υγείας στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου 7