Κόσμος

Υπουργός κυνηγός “φοροφυγάδων” καταδικάστηκε για “ξέπλυμα”

Πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ, που είχε ηγηθεί στον αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καταδικάστηκε για... φορολογική απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Ζερόμ Καϊζάκ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών χωρίς αναστολή καθώς είχε αποκρύψει έναν δικό του τραπεζικό λογαριασμό σε εταιρεία offshore.

Μάλιστα, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση ο ίδιος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για αιρετό αξίωμα για μια πενταετία. Το δικαστήριο δεν άφησε έτσι και την πρώην σύζυγό του, Πατρίτσια η οποία καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών χωρίς αναστολή, καθώς φαίνεται πως έβαλε και αυτή το χεράκι της σε όλο αυτό.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο το οποίο είχε ταρακουνήσει τη Γαλλία ενώ κλόνισε ιδιαίτερα και τον ίδιο τον Ολάντ, ο οποίος είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε την εξουσία πως η κυβέρνησή του θα είναι αψεγάδιαστη, έπειτα από χρόνια που διατυπώνονταν κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος των προκατόχων του.

Ο Καϊζάκ υπήρξε αισθητικός χειρουργός που ειδικευόταν σε μεταμοσχεύσεις μαλλιών και ήταν σύμβουλος φαρμακευτικών εταιρειών πριν γίνει υπουργός. Το 2013 υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, αφού παραδέχθηκε πως επί 20 χρόνια διατηρούσε έναν αδήλωτο λογαριασμό, πρώτα στην Ελβετία και αργότερα στη Σιγκαπούρη.

Πριν το παραδεχτεί, είχε αρνηθεί επανειλημμένα την ύπαρξη ενός τέτοιου λογαριασμού, τη μία φορά με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο ενώπιον της κάτω βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου. Αφού τελικά ομολόγησε πως είχε πει ψέματα, ο 64χρονος σήμερα Καϊζάκ διαγράφηκε επίσης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου ήταν μέλος από τη δεκαετία του 1970.

Ο Ολάντ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία, αφού η δική του λήγει τον Μαιο του 2017, είχε καταδικάσει τότε τις ενέργειες του Καϊζάν ως ασυγχώρητο ηθικό σφάλμα. Η τράπεζα Reyl της Γενεύης τιμωρήθηκε επίσης με πρόστιμο 1,875 εκατομμύριο ευρώ για τον ρόλο της στην υπόθεση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει το σύνταγμά της αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ
Οι «βουλγαρικές απαιτήσεις» προς τη χώρα μας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Politico: Η ΕΕ έτοιμη για πόλεμο με τη Ρωσία έως το 2030
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο άμυνας, με στόχο να καταστήσει την ήπειρο στρατιωτικά ικανή να αποτρέψει τη Ρωσία και να απαντήσει σε κάθε επίθεση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
Ένα μαχητικό αεροσκάφος Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας 18
Η Χαμάς παραδίδει τις σορούς ακόμη 2 Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό – «Είναι οι τελευταίες που βρήκαμε» λέει η οργάνωση
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιστρέψει όλους τους ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ, καθώς και τις σορούς όλων των νεκρών ομήρων «στους οποίους μπόρεσε να φτάσει»
Άνθρωποι μεταφέρουν το φέρετρο με τη σορό του Ισραηλινού στρατιώτη Ντάνιελ Σιμόν Περέζ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και η σορός του απήχθη και αργότερα επιστράφηκε στο Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων-ομήρων και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς
Γάζα: Το «παραμύθι» ειρήνης του Ντόναλντ Τραμπ καταρρέει πριν καν αρχίσει
Μέσα σε λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες, η «αιώνια ειρήνη» που υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Σαρμ ελ Σέιχ φαίνεται ήδη να καταρρέει, σημειώνει σε ανάλυσή του με απογοητευτικό τόνο η εφημερίδα The Independent
Παλαιστίνιοι στα ερείπια της Γάζας 12