Πολιτική

Τσίπρας: Περιμένουμε θετικές αποφάσεις για το χρέος από το Eurogroup του Δεκεμβρίου

Για τις συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αλλά και για το τι περιμένει για το θέμα του χρέους έως το τέλος του χρόνου, μίλησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν θέλησε να δεχθεί ερωτήσεις για τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, είπε ότι σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές του έθεσε την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα από όλες τις πλευρές.

«Η Ελλαδα τηρεί τις υποχρεώσεις της με πολύ θετικές επιδόσεις στην οικονομία αλλα αυτό που έχει ανάγκη και δκαιούται είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμερα στην επενδυτική κοινότητα. Όχι σε άλλες αναβολές και καθυστερήσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για να προσελκύσουμε επενδύσεις.
Πιστεύω ότι οι συνομιλητές μου κατανόησαν αυτή την ανάγκη και κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας στην περιοχή και όλα αυτά ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι εφικτό έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές εξελίξεις και αποφάσεις έτσι ώστε η νεα χρονιά να ξεκινήσει με την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης που πιστεύω ότι αυτό είναι που περιμένει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα για να διαπιστώσει αν η αβεβαιότητα είναι πίσω και ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της οριστικά τις μέρες της κρίσης».

Για το χρονοδιάγραμμα είπε ότι: «Το χρονοδιάγραμμα δεν το θέτουν οι συνομιλητές μου το θέτουμε από κοινού. Θεωρώ δεδομένο ότι στο Eurogroup Δεκεμβρίου θα σηζητηθούν μέτρα βραχυπρόθεσμα για την ρύθμιση του χρέους».

Εξήγησε μάλιστα ότι στο Eurogroup του Μαϊου οι αποφάσεις ήταν θετικές για το χρέος. Το μόνο αρνητικό ήταν ότι είδαμε να συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε θεσμούς και ΔΝΤ. «Αυτό πρέπει να αποφύγουμε. Εδωσαν το λάθος μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα. Δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης να φέρει πιο κοντά την λύση αλλά υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα. Αν δεν βρεθεί λύση υπάρχει κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος», είπε.

Στο ερώτημα αν έθεσε το θέμα Σόιμπλε στη Μέρκελ είπε:

«Δεν είναι ευγενικό να θέτεις ζητήματα που να αφορούν άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Έθεσα τα κύρια ζητήματα και έγινε σε καλό κλίμα». Για το ίδιο θέμα απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε: «Στις κυβερνήσεις κυβερνούν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων. Όπως δεν θα ανεχόμουν να μου πει κάποιος για τον υπουργό των Οικονομικών μου ετσι κι εγω δεν ειπα στην καγκελάριο κατι για τον υπουργό της».

Για το τι του είπε η Μέρκελ, είπε ότι ποτέ δεν μεταφέρει τι συζητάει με τους άλλους ηγέτες. «Αν θέλουν εκείνοι να μεταφέρουν τις δικές τους απόψεις και θέσεις», είπε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ερώτημα τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει λύση έως το τέλος του χρόνου απάντησε:

«Αν δεν βρεθεί λύση δεν είναι κάτι που αφορά την κυβέρνηση αλλά αφορά την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η βιώσιμη λύση θα είναι να έχει η Ελλάδα την δυνατότητα να δεχθεί ξένες επενδύσεις. Τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για να προετοιμάσουν την δυνατότητα να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα να βρίσκεται διαρκώς στον γύψο. Σκέφτομαι την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας. Τι θα θελήσει για την επόμενη ημέρα σε σχέση με την κρίση; Το πρόγραμμα αυτό είναι για να προετοιμάσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 2
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 41
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7