Κόσμος

Αφαίρεσαν άδεια καναλιού γιατί θα έπαιζε συνέντευξη του Γκιουλέν – Όχι στην Τουρκία

Οι αζέρικες αρχές αποφάσισαν σήμερα την διακοπή λειτουργίας ενός ανεξάρτητου τηλεοπτικού σταθμού που προγραμμάτιζε να μεταδώσει μια συνέντευξη του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία και η Άγκυρα έχει προσφέρει στο Μπακού διαρκή υποστήριξη στην σύγκρουση του με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από την Αρμενία στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το αζέρικο δικαστήριο αφαίρεσε την άδεια του τηλεοπτικού σταθμού ANS με βάση μια αγωγή που κατέθεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (NTRC). Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στις αρχές να κλείνουν μέσα ενημέρωσης, αν κρίνουν, μεταξύ άλλων, ότι αναμεταδίδουν εξτρεμιστική προπαγάνδα ή προάγουν τις διακρίσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων.

«Το ANS τήρησε μια στάση που αντικρούεται στην στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Αζέρων και των Τούρκων πολιτών, προσφέροντας στήριξη στον Φετουλάχ Γκιουλέν και στους υποστηρικτές του, που οργάνωσαν τα αιματηρά γεγονότα με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς», ανέφερε με ανακοίνωση της η NTRC.

Ένας ανταποκριτής του σταθμού στην Ουάσιγκτον μαγνητοσκόπησε μια συνέντευξη με τον Γκιουλέν λίγο μετά τα γεγονότα στην Τουρκία, η οποία όμως δεν έχει προβληθεί.

Το ANS, ιδιοκτησίας τριών Αζέρων επιχειρηματιών, θεωρείται ευρέως ως ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης σε μια χώρα, πλούσια σε πετρέλαιο, όπου ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ κατηγορείται από τους αντιπάλους του για φίμωση των αντίθετων φωνών και φυλάκιση επικριτών του.

Το Μπακού υποστηρίζει ότι η χώρα απολαμβάνει πλήρους ελευθερίας του λόγου και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση παρουσιάζουν έντονη δραστηριοποίηση.

Οι εκπρόσωποι του σταθμού ανέφεραν ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι αντιδημοκρατική και σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση.

«Το κλείσιμο του σταθμού μπορεί να αξιολογηθεί ως μια πολιτική εντολή καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις για οποιασδήποτε διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν», τόνισε ο Αζέρ Γκασίμοφ, ένας ανεξάρτητος αναλυτής στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φάρμακο για το Πάρκινσον οδήγησε Βρετανό δικηγόρο σε υπεξαίρεση 600.000 λιρών και εθισμό σε πορνό, αντίκες και συνόδους πολυτελείας
Λίγα χρόνια μετά την καταδίκη του, αφαίρεσε τη ζωή του - Πώς ο δικηγόρος εθίστηκε στο σεξ και έκλεψε χιλιάδες λίρες λόγω του φαρμάκου - Ελλιπή ενημέρωση καταγγέλλει η σύζυγός του που θρηνεί και για τον γιο της ο οποίος επίσης αυτοκτόνησε
Άντριου
Ζελένσκι: Ούτε ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία δεν έχει γλυτώσει από τα ρωσικά χτυπήματα
«Το ελάχιστο που θέλουν είναι το Ντονμπάς, η περιφέρεια του Ντονέτσκ, 100% για να το παρουσιάσουν ως νίκη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η Ζιζέλ Πελικό αποκαλύπτει ότι οι δικηγόροι του συζύγου της θέλησαν να παρουσιάσουν τους βιασμούς της ως sex tape – «Αυτές ήταν σκηνές εγκλήματος»
Συγκλονίζει η ιστορία της Ζιζέλ Πελικό από τη Γαλλία που είχε πέσει θύμα βιασμού με τον άνδρα της να την ναρκώνει και να την εκδίδει...
Ζιζέλ Πελικό