Οικονομία

Η Τράπεζα Πειραιώς πουλά την Πειραιώς Κύπρου σε επενδυτές από το Λίβανο

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι έχει συνάψει συμφωνία με την Holding M. Sehnaoui SAL ("HMS" ή ο “Επενδυτής"), για την πώληση μετοχών της θυγατρικής της στην Κύπρο, Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου ΛΤΔ ("ΤΠΚ"), που σε συνδυασμό με ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΠΚ ύψους 40 εκατ., ευρώ την οποία θα καλύψουν πλήρως η HMS και ένας αριθμός επενδυτών τους οποίους θα διασφαλίσει η HMS (η «Συναλλαγή»), θα οδηγήσουν σε μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στην ΤΠΚ στο 17,6%.

Η Συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις διαδικασίες εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένων κανονιστικών και άλλων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κύπρο και την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ως αποτέλεσμα της Συναλλαγής, ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET-1 ratio) του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς θα βελτιωθεί κατά 15 περίπου μονάδες βάσης, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης CET-1 της ΤΠΚ αναμένεται να υπερβεί το 15%. Η πώληση της ΤΠΚ αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Ομίλου Πειραιώς, όπως έχουν συμφωνηθεί με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ακολουθεί την επιτυχή πώληση της θυγατρικής του Ομίλου στην Αίγυπτο το 2015.

Η UBS Limited ενήργησε ως ο αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στη Συναλλαγή. Η Norton Rose Fulbright ενήργησε ως ο διεθνής νομικός σύμβουλος και το νομικό γραφείο Άντη Τριανταφυλλίδη και Υιοί LLC ως τοπικός νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για την Συναλλαγή.

 

H Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου ΛΤΔ Ιδρύθηκε το 2008 με Κεντρικά Γραφεία στη Λευκωσία και προσφέρει πλήρη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών προς Κύπριους και Διεθνείς πελάτες Λιανικής Τραπεζικής, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Μεγάλων Επιχειρήσεων. Κατά την 31η Μαρτίου 2016, η ΤΠΚ είχε συνολικό ενεργητικό 1,1 δισ. ευρώ , δάνεια μετά από προβλέψεις 0,6 δισ. ευρώ, καταθέσεις πελατών 1,0 δισ. ευρώ και συνολικά ίδια κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ Η ΤΠΚ δραστηριοποιείται μέσω δικτύου 19 καταστημάτων και μονάδων και απασχολεί περίπου 310 υπαλλήλους.

Ο επενδυτής κος Maurice Sehnaoui είναι γνωστός τραπεζίτης στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Κύπρο. Ως πρόεδρος, Chief Executive Officer και μέτοχος, έχει ηγηθεί πολλών τραπεζών με επιτυχία τα τελευταία 30 χρόνια, μεταξύ των οποίων, την BLC Bank και την Société Générale de Banque au Liban στο Λίβανο.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Καναδάς: Καταργούνται από 1ης Σεπτεμβρίου οι ανταποδοτικοί δασμοί στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα – Εξαιρούνται οχήματα, χάλυβας και αλουμίνιο
Με τον τρόπο αυτόν ο Καναδάς ανταποκρίνεται στις εξαιρέσεις που χορήγησε στις αρχές του μήνα η Ουάσινγκτον στα καναδικά προϊόντα
People are silhouetted in front of the Canadian national flag at the Palais des Congres in Montreal, Quebec, Canada October 21, 2019.
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
Εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις στους δασμούς, τα αυξημένα έσοδα θα συρρικνώσουν τα πρωτογενή ελλείμματα κατά 3,3 τρισ. δολάρια και θα μειώσουν τους τόκους που καταβάλλει η χώρα για το ομοσπονδιακό χρέος της κατά 0,7 τρισ. την επόμενη δεκαετία
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
ΕΕ: Επενδύσεις ύψους 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων
Τα 13 έργα, στα οποία συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί, τοπικές αρχές, σχολεία και επιχειρήσεις, «θα αποφέρουν ευρύ φάσμα οφελών για τους ωκεανούς και τα ύδατα στην ΕΕ και όχι μόνο»
Santorini island, Greece
Πάουελ (Fed): Οι μεταβαλλόμενοι κίνδυνοι ενδέχεται να δικαιολογούν την προσαρμογή των επιτοκίων
«Η σταθερότητα του ποσοστού ανεργίας και άλλων δεικτών της αγοράς εργασίας μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά καθώς εξετάζουμε αλλαγές στη στάση της πολιτικής μας», δήλωσε ο Πάουελ
Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a press conference following a two-day meeting of the Federal Open Market Committee on interest rate policy in Washington, U.S., September 18, 2024.