Πολιτική

Ο εκλογικός νόμος φέρνει πρόωρες εκλογές μέσα στο 2016!

Στις 8 το βράδυ ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση επί της κυβερνητικής πρότασης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και με βάση τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου για πλειοψηφία 200 βουλευτών ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές μοιάζει πλέον με όνειρο θερινής νυχτός.

Παρ΄όλα αυτά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πρωτοβουλία της και σύμφωνα με πληροφορίες προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο στη Βουλή, με κανονικές διαδικασίες και με στόχο να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει κίνηση “στρατηγικού” χαρακτήρα την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, καθώς ακόμη και αν δεν ισχύσει στις επόμενες εκλογές θα ισχύσει στις μεθεπόμενες και ταυτόχρονα θα πιέσει οριζόντια τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως της κεντρο-αριστεράς (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΠΟΤΑΜΙ-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ-ΚΚΕ) να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι σε ένα πολιτικό ιστορικό αίτημα και κυρίως αν…επιθυμούν, είτε συνεργαστούν είτε όχι, μια κυβέρνηση Τσίπρα ή μια κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Με το βλέμμα λοιπόν ακόμη και στις μεθεπόμενες εκλογές, ενδεχομένως να είναι πιο κοντά πλέον το σενάριο των πρόωρων εκλογών εντός του έτους με αφορμή τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα έχει στο επίκεντρο της τα εργασιακά και με δεδομένη τη σκληρή στάση πού θα κρατήσει το ΔΝΤ.

Το στίγμα αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι “η πρόταση που καταθέτουμε αποτελεί τον κοινό τόπο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων του πολιτικού συστήματος” καλώντας “τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί”.

Ωστόσο πέραν των ΑΝΕΛ και της ΕΚ που συμφωνούν, ΝΔ και Ποτάμι έχουν τοποθετηθεί αρνητικά δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσουν, αφού υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, στην ψήφο στα 17 και στη διατήρηση του πλαφόν εισόδου, αλλά προτείνει μπόνους 25-30 εδρών στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμός κομμάτων σε περίπτωση που το ποσοστό τους υπερβεί το 42% και κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι σχεδόν ίδια με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ από το 2015, με την υπογραφή μάλιστα του Ευάγγελου Βενιζέλου, υπό τον τίτλο “Αναλογική Εκπροσώπηση Πολιτικών Σχηματισμών – Τροποποίηση εκλογικού νόμου – Κατάργηση Εκλογικής Πριμοδότησης Πρώτου Κόμματος”.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του έχει ζητήσει την κατάργηση και του ορίου εισόδου στη Βουλή αλλά και η ΧΑ αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για το τι θα ψηφίσει αναγορεύοντας την κοινοβουλευτική της ομάδα σε “ρυθμιστή” των εξελίξεων, κάτι που δεν θα επιθυμούσε το Μαξίμου, αν και ο Προέδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε με νόημα ότι “η Βουλή λειτουργεί με 300 βουλευτές”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στο προσκήνιο η δημιουργία συντονιστικού οργάνου τομεαρχών στο ΠΑΣΟΚ - Οι κινήσεις Ανδρουλάκη και ο ρόλος Σκανδαλίδη
Σήμερα αναμένεται να  πραγματοποιηθεί  μία ευρεία σύσκεψη  υπό την προεδρεία του Νίκου Ανδρουλάκη με την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κόμματος
O Νίκος Ανδρουλάκης 1
«Όχι» στη Ζωή Κωνσταντοπούλου από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά σε συνάντηση για την προανακριτική
Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας αναμένεται να απευθυνθεί ξανά στους τέσσερεις πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και στην Ελληνική Λύση και την Νίκη
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου
Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η κλήρωση για τους ανώτατους δικαστές στην υπόθεση Τριαντόπουλου θα γίνει τη Δευτέρα
Απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενημερώνοντας...
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης
Μητσοτάκης σε Σίσι: Οι χώρες μας πυλώνες σταθερότητας – Προειδοποίηση σε Ερντογάν: Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον
«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλ Σίσι 11