Κόσμος

Brexit: Ο τέταρτος μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ε.Ε. φεύγει!

Δεν είναι απλή υπόθεση το Brexit για την Ε.Ε. Ουσιαστικά η αποχώρηση της Βρετανίας σημαίνει και την αποχώρηση του τέταρτου μεγαλύτερου χρηματοδότη του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Μια ψυχρή ματιά στα νούμερα δείχνει ότι για παράδειγμα το 2014 και σε έναν προϋπολογισμό 118,9 δισ λιρών της Ε.Ε. η Βρετανού συνεισέφεραν 13 δισ. λίρες, δηλαδή κάτι παραπάνω από το 1/10 του πρϋπολογισμού της Ένωσης.
Για την ίδια τη Βρετανία τα χρήματα αυτά αποτελούν μόλις το 0,52% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, ωστόσο και για τους Βρετανούς η αποχώρηση δεν είναι απλή υπόθεση.
Από τα 13 δισ. λίρες η χώρα έλαβε πίσω ως ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στον αγροτικό της τομέα 4 δισ. λίρες.
Κάπως έτσι θα υπάρξουν συνέπειες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ τόσο σε μέγεθος όσο και στη διανομή.
Όλα πλέον εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις βάσει της συμφωνίας της Λισαβόνας για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά η ψηφοφορία των Καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα - Αυξάνονται οι πιθανότητες να βγει λευκός καπνός
Μέσα στην ημέρα έχουν προγραμματιστεί 4 ψηφοφορίες, στις 10:30, 12:00, 18:30 και 20:00 το απόγευμα - Ποιες οι διαδικασίες στην περίπτωση που εκλεχθεί ο νέος Πάπας
Καμινάδα
Το Πακιστάν απειλεί με εκδίκηση την Ινδία για την επίθεση με πυραύλους – Φόβοι για κλιμάκωση των εχθροπραξιών
«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», διεμήνυσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ σε διάγγελμά του προς το έθνος
Κατεστραμένο τζαμί μετά την επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν 2