Πολιτική

Ένα “πέλαγος” στοιχεία φτάνουν στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων

Αναλυτικά στοιχεία της διαφημιστικής δαπάνης στα ΜΜΕ σε βάθος δεκαετίας αποφάσισε αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει από τις τράπεζες η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις χρηματοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ προκειμένου να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους μοιράσθηκε η διαφημιστική «πίτα».

Το αίτημα κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καβαδία κατά τη σημερινή συνεδρίαση, διευρύνοντας έτσι το πεδίο ερευνών της Επιτροπής και στο σκέλος κατά πόσο μέσα από την διαφημιστική δαπάνη τους οι τράπεζες αυτοχρηματοδοτούσαν την αποπληρωμή των δανείων τους ή κατά πόσο μέσω της διαφήμισης άσκησαν πιέσεις για υιοθέτηση από ΜΜΕ πολιτικής στάσης.

Υπέρ του αιτήματος αυτού τάχθηκαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Χ.Α, το ΚΚΕ και η Ε.Κ. ενώ η ΝΔ καταψήφισε μια τέτοια διερεύνηση καθώς όπως υποστήριξε είναι εκτός των ορίων εντολής που έχει λάβει η Επιτροπή από την Ολομέλεια και εάν θέλουμε να εξετάσουμε αυτό το σκέλος θα πρέπει να ζητηθεί από την Ολομέλεια να διευρύνει την εντολή της. Παράλληλα έθεσε και επιφυλάξεις με ποιο τρόπο και ποια κριτήρια θα μπορεί να θεωρηθεί ότι η απόδοση διαφήμισης σε ένα έντυπο αποτελεί και στοιχείο χειραγώγησης πολιτικής στάσης που υποστήριξε ένα ΜΜΕ

Η Επιτροπή κατά τη σημερινή συνεδρίαση που είχε οργανωτικό χαρακτήρα, επίσης, αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί προθεσμία στις τράπεζες έως το τέλος Μαΐου προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία για την αποπληρωμή δανείων σε ευρώ από ΜΜΕ, καθώς και όλα τα στοιχεία που αφορούν δανειακές συμβάσεις του επαρχιακού τύπου.

Η Επιτροπή έχει ζητήσει να αποσταλούν σε αυτή και οι παλαιότερες δανειακές συμβάσεις σε ΜΜΕ που ήταν σε δραχμές και δεν αποπληρώθηκαν.

Επιπροσθέτως, σήμερα, αποφασίσθηκε να ζητηθούν σε πρώτη φάση από τους 8 τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας να αποστείλουν και αυτά ενημέρωση στην Επιτροπή για τις δανειακές συμβάσεις που έχουν συνάψει είτε είναι αυτές ενήμερες είτε όχι.

Η Επιτροπή, ακόμη αποφάσισε να ζητήσει από την ΤτΕ, τους οικονομικούς εισαγγελείς, τις εποπτικές αρχές και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αποστείλουν ότι πορίσματα έχουν σε σχέση με τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Σε ότι αφορά τα πορίσματα ερευνών των οικονομικών εισαγγελέων, η ΝΔ είπε πως αυτό που θα πρέπει να ζητηθεί είναι για όσες υποθέσεις έχει κλείσει η διερεύνησή τους καθώς για υποθέσεις που ακόμα ερευνούνται από την Δικαιοσύνη, η διαβίβαση στοιχείων από τους εισαγγελείς απαγορεύεται καθώς μπορεί να κλονίσει την μυστικότητα των ερευνών τους. Άποψη με την οποία συντάχθηκαν και το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ υποστηρίχθηκε ότι δεν υπάρχει «κόλλημα» καθώς και η Επιτροπή ασκεί εισαγγελικά χρέη επομένως πιστεύουν πως δεν θα υπάρξει αντίρρηση.

Οι βουλευτές της ΝΔ, πάντως, προειδοποίησαν από την εμπειρία που υπάρχει στο Κοινοβούλιο ότι και άλλες Εξεταστικές Επιτροπές είχαν ζητήσει στοιχεία από την Δικαιοσύνη για «ανοικτές» υποθέσεις σε εισαγγελείς και όχι μόνο δεν έλαβαν τα στοιχεία αυτά αλλά το μόνο που εισέπραξαν ήταν μειωτικές απαντήσεις για το επίπεδο νομικών γνώσεων των αιτούντων τα στοιχεία…

Τα πρώτα πάντως στοιχεία από τις τράπεζες σε σχέση με τα δάνειά τους προς κόμματα και ΜΜΕ έχουν αρχίσει να φτάνουν στην Επιτροπή από την προηγούμενη εβδομάδα και ήδη αυτά μετριούνται σε πάνω από 75 κούτες!

Το υλικό που αναμένεται να συγκεντρωθεί στην εξεταστική επιτροπή εκτιμάται ότι θα είναι «αμέτρητο» και ήδη αποφασίσθηκε, λόγω και της εμπιστευτικότητας των στοιχείων που θα πρέπει να τηρηθεί, όλο αυτό το υλικό να συγκεντρώνονται σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στον πρώτο όροφο της Βουλής, ώστε να μελετώνται εκεί από τους βουλευτές που μετέχουν σε αυτήν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τέμπη: Τον Δεκέμβριο οι απολογίες Τριαντόπουλου, Αγοραστού και των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων για το «μπάζωμα»
Αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για λάθη και παραλείψεις στο σημείο της τραγωδίας, τις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χώρος και να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία
Τέμπη
Τελευταία προδημοσίευση για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα - «Υπέγραψα έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά έθεσα τα θεμέλια για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια»
«Το “Μύθοι και Αλήθειες” είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερη σημασία. Η ουσία όσων περιγράφω σε αυτό το κεφάλαιο, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με παρακίνησαν να γράψω την “Ιθάκη”»
Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα 20
Η ΝΔ εκλέγει την Κυριακή τον «κομματικό στρατό» της με το βλέμμα στο συνέδριο της άνοιξης: Στις κάλπες πάνω από 120.000 πολίτες
Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με ζωηρά τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος
τα γραφεία της ΝΔ