Κόσμος

Χαμός στην Ιταλία! Ετοιμάζουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ρέντσι

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ρέντσι πρόκειται να καταθέσει το κίνημα Πέντε Αστέρων, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο αντιπρόεδρος της βουλής και στέλεχος του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο, ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η πρόταση μομφής συνδέεται με την χθεσινή παραίτηση της υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και Παραγωγικής Δραστηριότητας Φεντερίκα Γκουίντι, η οποία φέρεται να ευνόησε τον σύντροφό της Τζανλούκα Τζεμέλι, επιχειρηματία και σύμβουλο πετρελαϊκών εταιριών, με ειδικά μέτρα που συμπεριελήφθησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014.

Σύμφωνα με άρθρο της ιταλικής εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, ο Τζεμέλι είχε παρουσιάσει την πρώην υπουργό σε ανώτατο ιθύνοντα της πετρελαϊκής εταιρίας Total, με την οποία ο ίδιος συνεργαζόταν ως σύμβουλος. Την πρόταση μομφής των Πέντε Αστέρων ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υπερψηφίσει και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, ενώ το κόμμα Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία ζήτησε την δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για το «σοβαρότατο αυτό θέμα».

Προβεβλημένα στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι απαντούν όμως ότι το όλο θέμα έκλεισε με την παραίτηση της Φεντερίκα Γκουίντι, «η οποία επέδειξε υποδειγματική αίσθηση του καθήκοντος και σεβασμού των κρατικών θεσμών».

Πολλοί σχολιαστές περιμένουν τώρα να διαπιστώσουν αν στην όλη υπόθεση πρόκειται να εμπλακεί και η υπουργός αρμόδια για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τις σχέσεις με το κοινοβούλιο Μαρία Έλενα Μπόσκι, η οποία -βάσει τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Γκουίντι που έχουν ηχογραφηθεί από τους εισαγγελείς- φέρεται να είχε λάβει γνώση της τροπολογίας που έπρεπε να ευνοήσει την επαγγελματική δραστηριότητα του Τζανλούκα Τζεμέλι.

Η Μπόσκι θεωρείται η ισχυρότερη πολιτικός, μετά τον Ρέντσι, στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροαριστεράς. Πέρυσι η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την παραίτησή της, λόγω της κακοδιαχείρισης της τράπεζας Etruria, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας είχε διορισθεί και ο πατέρας της υπουργού Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Προβληματισμένη η Ευρώπη για το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ για την Ουκρανία- «Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία»
Σε κοινή δήλωσή τους στο πλαίσιο της G20, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν ότι η πρόταση της Ουάσινγκτον μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης, αλλά εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην Ουκρανία
Η G20 στη Νότια Αφρική
Σύνοδος G20 στη σκιά του μποϊκοτάζ από τον Τραμπ και την ένταση για την Ουκρανία
Η σύνοδος του Γιοχάνεσμπουργκ ξεκινά με τις ηχηρές απουσίες των Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, σε μια στιγμή έντονων διπλωματικών τριβών και συζητήσεων για το αμερικανικό σχέδιο σχετικά με την Ουκρανία
Η G20 στη Νότια Αφρική
«Freebirth»: Πώς ένα κίνημα «φυσικού τοκετού» συνδέεται με θανάτους βρεφών
Μια εκτεταμένη έρευνα του Guardian αποκαλύπτει πώς γυναίκες έχασαν τα παιδιά τους αφού παρασύρθηκαν από εξιδανικευμένες ιστορίες τοκετών χωρίς μαίες και γιατρούς, που προωθούνται από τη Free Birth Society
Ποδαράκια μωρού
Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ξεκινούν διαβουλεύσεις στην Ελβετία εν μέσω πιέσεων για το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ
Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες διακριτικές συζητήσεις για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όρισε ήδη την αντιπροσωπεία που θα διαπραγματευτεί με Ουάσινγκτον και Μόσχα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 6
Ανάλυση Politico: Έξαλλη η Ευρώπη με το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Ο Γουίτκοφ χρειάζεται ψυχίατρο»
Η αμερικανική πρόταση να επωφεληθεί από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία απειλεί να τινάξει στον αέρα μήνες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία
O Steve Witkoff 10