Κόσμος

Έτοιμη για το… διάστημα η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος

Μέσα στο 2017 θα ξεκινήσει τις επανδρωμένες πτήσεις δοκιμών του New Shepard, του υποτροχιακού διαστημικού οχήματος πολλαπλής χρήσης, η εταιρία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος. Όσο για τις πτήσεις των επιβατών στο διάστημα; Θα ξεκινήσουν το 2018.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μπέζος κατά τη διάρκεια της πρώτης ξενάγησης των δημοσιογράφων στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Blue Origin. Επίσης, για πρώτη φορά, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της amazon.com γνωστοποίησε χρονικούς στόχους, για την έναρξη της εμπορικής-επιβατικής αξιοποίησης του πολλαπλής χρήσης διαστημικού οχήματος.

«Οι πιλότοι δοκιμών θα πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές πτήσεις μέσα στο 2017. Εάν οι πτήσεις αυτές είναι επιτυχείς και εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, τότε οι επιβάτες-αστροναύτες θα πετάξουν μέσα στο 2018», είπε.

Η εταιρία προγραμματίζει την κατασκευή έξι διαστημικών οχημάτων πολλαπλής χρήσης, τα οποία σχεδιάζονται για να μπορούν να μεταφέρουν αυτόνομα στο διάστημα έξι επιβάτες, σε απόσταση 100 χλμ από τη γη, ώστε ν’ αποκτήσουν την εμπειρία της διαστημικής πτήσης. Η πτήση των επιβατών θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά, την έλλειψη της βαρύτητας, αλλά και την εμπειρία της όψης της γης έναντι του σκοτεινού φόντου διαστήματος, με διάρκεια μερικών λεπτών.

Το πρώτο διαστημικό όχημα πολλαπλής χρήσης της Blue Origin χάθηκε στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης τον Απρίλιο του 2015, ενώ η καψούλα των επιβατών προσγειώθηκε με τη χρήση αλεξιπτώτου στη γη. Το δεύτερο σκάφος του προγράμματος πραγματοποίησε δύο δοκιμαστικές πτήσεις, ενώ η εταιρία κατασκευάζει τα δύο επόμενα διαστημικά οχήματα πολλαπλών πτήσεων. Τα οχήματα αυτά, έχουν για πρώτη φορά, παράθυρα επιβατών.

Η Blue Origin δεν έχει προσδιορίσει ακόμη την τιμή του εισιτηρίου της διαστημικής πτήσης, αλλά ο Τζεφ Μπεζος δήλωσε ότι θα είναι ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις τιμές άλλων εταιριών όπως της Virgin Galactic του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, που έχει ορίσει την τιμή του εισιτηρίου της πτήσης στα 250.000 δολάρια.

Ωστόσο, η εταιρία XCOR Aerospace, που αναπτύσσει το Lynx, ένα διθέσιο διαστημικό σκάφος, χρεώνει 100.000 δολάρια για τη θέση ενός επιβάτη, δίπλα στον πιλότο.

Η επένδυση του Τζεφ Μπέζος στην Blue Origin ξεπερνάει τα 500 εκατ. δολάρια, ενώ η εταιρία αναμένεται ότι θα διπλασιάσει το προσωπικό της, φτάνοντας στους 1.200 υπαλλήλους, μέσα στην επόμενη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες