Πολιτική

Κατρούγκαλος: Δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις, ακόμα κι αν μας το ζητήσουν οι δανειστές

Αποφασισμένη να μην μειώσει και πάλι τις συντάξεις είναι η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ακόμα κι αν το ζητήσουν οι δανειστές της.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων.
Η Αθήνα παραμένει αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί, δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος.

Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μεγαλύτερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό κενό – που εκτιμάται στο 5-7% του ΑΕΠ έως το 2018, σύμφωνα με πηγές κοντά στους δανειστές – έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι η Αθήνα ίσως δεχθεί ισχυρές πιέσεις για να μειώσει και πάλι τις συντάξεις, αναφέρει το Reuters.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απέρριψε τέτοιους είδους προβλέψεις ως «μη πραγματικές» και είπε ότι ελπίζει πως το θέμα δεν θα τεθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης με τους δανειστές, για την οποία αναμένει ότι θα εκκινήσει και πάλι «το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα» και θα ολοκληρωθεί «εντός του Μαρτίου».
«Ακούμε πράγματα, κάποιες φορές ακραία, μέσω διαρροών για το ΔΝΤ τα οποία ελπίζω ότι δεν έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.
«Η μείωση των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερα από τα μισά ελληνικά νοικοκυριά στηρίζονται στις συντάξεις για τα βγάλουν πέρα.

Ερωτηθείς εάν η Αθήνα θα εμμείνει σε αυτό σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απάντησε: «Δεν θα ήταν κόκκινη γραμμή διαφορετικά».
«Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση είναι αρκετή (για να επιτευχθεί ο στόχος) και εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2060», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας. «Η δεξαμενή των συντάξεων είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά το εισόδημα των αδυνάτων θα προστατευθεί».
Παράλληλα, ο υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το σχέδιο θα εγκριθεί από τη Βουλή.
«Οι βουλευτές είναι πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα και την ορθότητα της μεταρρύθμισης. Δεν θα έχουμε πρόβλημα να περάσουμε το νομοσχέδιο», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στις παραχωρήσεις στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να κατευνάσει τους αγρότες (διατήρηση του συνταξιοδοτικού ταμείου τους ανέπαφου έως το 2021 και δυνατότητα για τους επαγγελματίες αγρότες να επιλέξουν χαμηλότερες εισφορές και χαμηλότερες συντάξεις), ο υπουργός Εργασίας είπε ότι αμφότερες θα συζητηθούν κατά την αξιολόγηση.
«Δεν προσπαθούμε απλά να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, πράγμα που αποτελεί υποχρέωσή μας καθώς αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια παραχώρηση που έχει την υπογραφή μας. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προστατεύσουν τους αδυνάτους», είπε.
«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εθνική πρωτοβουλία για τέτοιες μεταρρυθμίσεις, έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, γι’ αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τη στήριξη των εταίρων της».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Γκρίνια» στην κυβέρνηση για τα ΕΛΤΑ παρά την παραίτηση Γρηγόρη Σκλήκα: Το σχέδιο εθελούσιας εξόδου για τους υπαλλήλους
Από σήμερα, η πολιτική διαχείριση της υπόθεσης περνά στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, στον οποίο πέφτει και ο «κλήρος» και του κατευνασμού των βουλευτών της ΝΔ
ΕΛΤΑ 6
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Οι πρώτες ελληνικές ημέρες της νέας πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα – Το αφιέρωμα του φιλοτραμπικού «Breitbart»
Στο ίδιο άρθρο, το φιλοτραμπικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι η Γκιλφόιλ αναμένεται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να παραστεί σε υπουργικές συναντήσεις που διοργανώνει το «Atlantic Council» στην Αθήνα
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guilfoyle
Μαρινάκης: Ευχάριστο ανάγνωσμα το βιβλίο του Τσίπρα – Μιλάμε για την «Ιθάκη» αλλά μην ξεχνάμε το ταξίδι και το αχρείαστο μνημόνιο
«Θα μας επιτρέψετε την πολιτική να την κάνουμε με πολιτικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα και όχι αντιπαρατιθέμενοι με συγγραφείς» είπε μεταξύ άλλων
Παύλος Μαρινάκης
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους Έλληνες συμμάχους μας», είπε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ - Η ανάρτηση για τη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα
«Θα είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού»
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ υπέβαλε τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα
Αυτό είναι το εξώφυλλο του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» - Οι προσωπικές αφηγήσεις που μετατρέπονται σε πολιτικό θρίλερ
Εκτός από τα γεγονότα της περιόδου 2015 - 2019 περιγράφονται τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Αλέξη Τσίπρα, η πολιτικοποίηση στις γραμμές της ΚΝΕ και της Αριστεράς και η είσοδος στο Μαξίμου
Αλέξης Τσίπρας: Αυτό είναι το εξώφυλλο του βιβλίου του «Ιθάκη» 108
Τα παραλειπόμενα της συνάντησης Τασούλα – Γκιλφόιλ: Ο μήνας του μέλιτος και η ατάκα «εργαζόμαστε για νέο σύζυγο»
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε στην Κίμπερλι Γκιλφόιλ ότι λόγω της επαγγελματικής διαδρομής της είναι αξιοθαύμαστο παράδειγμα του αμερικανικού ονείρου
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα
10