Κόσμος

Η Buena Vista Social Club στον Λευκό Οίκο

Ήταν να μη "σπάσει" το εμπάργκο και να μην γίνει η προσέγγιση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα. Ακόμη μια απόδειξη του... "μήνα μέλιτος" που περνούν οι δυο χώρες η εμφάνιση της διάσημης ορχήστρας Buena Vista Social Club στον Λευκό Οίκο.

Η Buena Vista Social Club θα γίνει η πρώτη κουβανέζικη μπάντα που θα παίξει στον Λευκό Οίκο εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Η θρυλική μπάντα, στην οποία μετείχαν παλιές δόξες της χρυσής εποχής της κουβανέζικης μουσικής και εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια των ετών μετά τις διαδοχικές απώλειες μουσικών της, θα δώσει παράσταση στο πλαίσιο δεξίωσης που διοργανώνει προς τιμή της ισπανόφωνης κοινότητας ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Κουβανός μουσικός Χουάν ντε Μάρκος Γκονζάλες εμπνεύστηκε τη μπάντα πριν από 19 χρόνια. Η Buena Vista Social Club γνώρισε από την αρχή πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο πρώτος της δίσκος πούλησε την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, τον Σεπτέμβριο του 1997, περισσότερα από 9 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Η ταινία – ντοκιμαντέρ του Γερμανού σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς, ο οποίος ακολούθησε στο στούντιο και σε περιοδεία τους μουσικούς, κυρίως κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης την 1η Ιουλίου 1998, έφερε το πλατύ κοινό πιο κοντά στην κουβανέζικη μουσική και τους ρυθμούς της, συμβάλλοντας σημαντικά στη επιτυχία της μπάντας.

Η θεαματική προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο σηματοδότησε το τέλος μισού αιώνα απομόνωσης του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κούβας. Η Αβάνα και η Ουάσιγκτον αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Ιούλιο. Μάλιστα, ο πρέσβης της Κούβας στις ΗΠΑ έχει προσκληθεί στον Λευκό Οίκο στη δεξίωση της Πέμπτης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σαφές προβάδισμα για τον Έντι Ράμα στις εκλογές στην Αλβανία - Εξασφαλίζει και 4η θητεία στην πρωθυπουργία
Οι ψήφοι που προέρχονται από την Ελλάδα δεν μετρούνται προς το παρόν, καθώς, με απόφαση του Κρατικού Εκλογικού Επιτρόπου Ilirjan Celibashi, τέθηκαν προσωρινά εκτός καταμέτρησης
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα
Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα παρά τη δέσμευση της Χαμάς να απελευθερώσει έναν όμηρο
«Οι τυχόν διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν «υπό τα πυρά (…) μέχρι την επίτευξη όλων των πολεμικών στόχων» του Ισραήλ ανακοινώθηκε από το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Ένα ισραηλινό τανκ κάνει ελιγμούς στη Γάζα