Πολιτική

Οι New York Times τα “χώνουν” στην Κομισιόν: Βοηθήστε την Ελλάδα και τους πρόσφυγες

“Είναι εξωφρενικό η Ευρώπη να περιμένει από την Ελλάδα να επωμιστεί το βάρος του μεταναστευτικού κύματος”, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times και στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Κομισιόν: “Η Κομισιόν Θα πρέπει να υποχρεώσει τα κράτη-μέλη της να αναλάβουν δράση, αν έχει απομείνει έστω και λίγη αξιοπιστία στην Ένωση”.

“Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα της Ελλάδας μετά την επιζήμια συμφωνία διάσωσης που εξαναγκάστηκε τον περασμένο μήνα να αποδεχθεί από τους Ευρωπαίους πιστωτές της, τώρα η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφύγων που καταφθάνουν στις ακτές της διασχίζοντας τη μεσόγειο και είναι περισσότεροι από αυτούς που δέχεται οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Είναι εξωφρενικό για την Ευρώπη να περιμένει από την Ελλάδα να επωμιστεί αυτό το βάρος, όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει”, αναφέρει το δημοσίευμα και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα:

“Πάνω από 107.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν φέτος στην Ελλάδα, ξεπερνώντας τους 80.000 της Ιταλίας. Οι περισσότεροι από τους μισούς είναι Σύροι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα με ρυθμό 1.000/ημέρα είναι εξαντλημένοι, αφυδατωμένοι και πεινασμένοι. Τα λίγα κρατικά κέντρα υποδοχής δεν μπορούν να προσφέρουν αρκετά φαγητό σε όλον αυτό τον κόσμο, πόσο μάλλον στέγη και ιατρική περίθαλψη. Αλλά για εκείνους που ρίσκαραν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη δεν υπάρχει γυρισμός.

Καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει περισσότερους πόρους για την επίλυση του προβλήματος, οι κάτοικοι του νησιού της Λέσβου – που λόγω της εγγύτητάς της με την Τουρκία δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών – ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα παρέχοντας γεύματα, κουβέρτες και στεγνά ρούχα. Η ανταπόκρισή τους ντροπιάζει άλλους Ευρωπαίους, ειδικά την βρετανική κυβέρνηση, η οποία πανικοβάλλεται με την προοπτική να υποδεχθεί μόλις 3.000 μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη από το Καλαί της Γαλλίας”.
Οι NYT τονίζουν πως η Κομισιόν θα πρέπει να διαθέσει αμέσως κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για να μπορέσει η Ελλάδα να προσφέρει υπηρεσίες στους πρόσφυγες.

“Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, η οποία γίνεται ολοένα και πιο πιεστική μέρα με τη μέρα, δεν μπορεί να λυθεί από εθελοντές πολίτες στην πιο κατεστραμμένη οικονομικά χώρα της ηπείρου. Η ΕΕ συμφώνησε τον περασμένο μήνα να υποδεχτεί 40.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αυτός είναι ένας γελοίος αριθμός σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης. Ακόμη κι έτσι, τα κράτη-μέλη δεν συμφωνούν σχετικά με το πόσα άτομα θα μπορέσουν να υποδεχθούν, ενώ η Κομισιόν λέει ότι θα προσπαθήσει να λύσει τη συγκεκριμένη διαφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη και τη χρειάζεται τώρα. Η Κομισιόν θα πρέπει να διαθέσει αμέσως κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για να μπορέσει η Ελλάδα να προσφέρει υπηρεσίες στους πρόσφυγες. Θα πρέπει επίσης να υποχρεώσει τα κράτη-μέλη να αναλάβουν δράση, αν έχει τελικά απομείνει έστω και λίγη αξιοπιστία στην Ένωση”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα ασφαλώς αναγνωρίζει το διεθνές ποινικό δικαστήριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί
«Το tweet μου για την Eurovision ανέδειξε την αριστερή υποκρισία» είπε ο υπουργός Υγείας για τις αναρτήσεις του για τη Διεθνή Αμνηστία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης
Ο Άδωνις Γεωργιαδης 19
Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης εναντίον Διεθνούς Αμνηστίας και Χάγης: «Αντιδυτικά και αριστεροκρατούμενα όργανα»
«Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα διεθνή δικαστήρια έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση των ευρωπαϊκών λαών και των κυβερνήσεων που εκλέγονται δημοκρατικά», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης 19
Κόντρα ανάμεσα σε Αλεξάνδρα Σδούκου και ΠΑΣΟΚ: «Η πιο αδίστακτη κυβέρνηση» – «Ψάχνετε κάτι για να αντιπαρατεθείτε στην κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο της διαμάχης Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη είναι τα αγροτικά μπλόκα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών αγροτοσυνδικαλιστών
Αλεξάνδρα Σδούκου 20
Καυγάς Γιαννούλη – Βούλτεψη on air: «Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προπαγάνδα» – Πέταξε το μικρόφωνο και έφυγε
Η κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Χρήστου Γιαννούλη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις τετραήμερες χειμερινές διακοπές του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά
Καυγάς Βούλτεψη - Γιαννούλη on air 33