Κόσμος

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 23.000 πρόσφυγες πέρασαν στην Τουρκία από τις 3 ως τις 15 Ιουνίου

Περισσότεροι από 23.000 πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν από τη βόρεια Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, πέρασαν στην Τουρκία από τις 3 ως τις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών επικαλούμενη τις τουρκικές αρχές.

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν χθες Δευτέρα μία πόλη στην τουρκική μεθόριο, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, τις δυνάμεις του οποίου απώθησαν υποστηριζόμενες από βομβαρδισμούς αμερικανικών μαχητικών.

“Οι περισσότερες νέες αφίξεις είναι Σύροι που έφυγαν γα να γλιτώσουν τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις εντός και πέριξ της κομβικής σημασίας πόλης Τελ Αμπιάντ, η οποία τελούσε υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών” (η οποία ανήκει η μισή στη Συρία και η άλλη μισή στην Τουρκία όπου και ονομάζεται Ακτσάκαλε), δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ουίλιαμ Σπίντλερ από τη Γενεύη.

Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2.183 Ιρακινοί από τη Μοσούλη, το Ραμάντι και τη Φαλούτζα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι υπάρχουν ενδείξεις για εθνοκάθαρση στη βόρεια Συρία τόσο από τις ένοπλες κουρδικές οργανώσεις όσο και από τους τζιχαντιστές στη μάχη τους για να αναλάβουν τον έλεγχο τμημάτων της περιοχής.

“Διακρίνουμε σημάδια που παραπέμπουν σε ένα είδος εθνοκάθαρσης”, είπε ο Αρίντς αργά χθες το βράδυ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναφερόμενος τόσο στους κούρδους μαχητές του YPG όσο και στο Ισλαμικό Κράτος.

” Έχουμε ενδείξεις ότι γίνονται ενέργειες για ένα σχέδιο να έρθουν άλλα στοιχεία και να συμπτυχθούν καντόνια”, υποστήριξε ο ίδιος αναφερόμενος σε δύο περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις.
Η Τουρκία ανησυχεί ότι η προέλαση των κούρδων πολιτοφυλάκων στη Συρία κινδυνεύει να πυροδοτήσει αυτονομιστικά αισθήματα στην κουρδική μειονότητα στην Τουρκία.

Παράλληλα, οι άμαχοι στη Συρία συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 34 άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 12 παιδιά, και 190 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό των ανταρτών που επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχο της διχοτομημένης πόλης του Χαλεπίου.
Αυτός ήταν ο πιο πολύνεκρος βομβαρδισμός του Χαλεπιού από τους αντάρτες εδώ και τέσσερα χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε ο πόλεμος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Δευτέρα ότι η επίθεση είχε–μεταξύ άλλων– στόχο ένα τέμενος, όπου βρίσκονταν παιδιά που παρακολουθούσαν θρησκευτικά μαθήματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μουσείο Λούβρου: Βέλγοι TikTokers έκαναν ρεζίλι την ασφάλεια μετά την κλοπή των κοσμημάτων – Κρέμασαν το πορτρέτο τους δίπλα στη Μόνα Λίζα
Πέρασαν τον πίνακά τους σε κομμάτια μέσα σε σακούλα από ψώνια - «Την επόμενη μέρα, λάβαμε ένα σχόλιο που έλεγε ότι ο πίνακας ήταν ακόμα εκεί»
Άνδρας κρεμάει πίνακα σε τοίχο
6
«Δεν θέλω να μένω μόνος με τη μαμά»: Τα λόγια του 9χρονου που δολοφονήθηκε με κουζινομάχαιρο από τη μητέρα του στην Ιταλία
Ο 9χρονος Τζιοβάνι είχε πει σε έναν ψυχολόγο ότι δεν ένιωθε άνετα όταν ήταν μόνος με τη μητέρα του - Ιταλικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο πατέρας είχε δώσει ως δώρο στον γιο του ένα smartwatch για να μπορεί να επικοινωνεί μαζί του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Ο 9χρονος Τζιοβάνι που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τη μητέρα του στην Ιταλία 8
Συνελήφθη ο «Πίπο» Τσαβαρία ο μεγαλύτερος ναρκοβαρόνος του Ισημερινού, που είχε σκηνοθετήσει τον θάνατό του
Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού, Τζον Ράιμπεργκ, που βρίσκεται στην Ισπανία μαζί με τις αστυνομικές αρχές, χαρακτήρισε τη σύλληψη «ιστορική ημέρα» για τη χώρα
Η στιγμή της σύλληψης του «Πίπο» Τσαβαρία