Πολιτική

Capital control: “Λάβρος” ο Πολ Κρούγκμαν: Η Τρόικα θέλει να “ρίξει” τον Τσίπρα

Σε νέο άρθρο του στους New York Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, επιτίθεται στην "τρόικα", μιλάει για το capital control και παραθέτει δύο λόγους για τους οποίους θα ψήφιζε "ΌΧΙ" στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Για μία ακόμη φορά ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, αρθρογραφεί για την Ελλάδα στο blog του στους New York Times.

Έχει τίτλο… “Grisis” (νέος όρος στο προσκήνιο;) και εξηγεί γιατί θα ψήφιζε “ΌΧΙ” στο επικείμενο δημοψήφισμα της Ελλάδος, ενώ χρησιμοποιεί “σκληρή γλώσσα” για την Τρόικα (σ.σ. εδώ να σημειώσουμε πως στο προηγούμενο άρθρο του για την Ελλάδα είχε αναφέρει πως πλέον πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι έχει αλλάξει κάτι και να επιστρέψουμε στο παλιό όνομα των… θεσμών).

Συγκεκριμένα αναφέρει πως η Τρόικα έκανε μία προσφορά στον Αλέξη Τσίπρα γνωρίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα την απορρίψει κι αυτό έγινε για να “πέσει” η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν

“ΟΚ είναι αληθινό: Οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν, capital controls επιβλήθηκαν. Το Grexit δεν είναι πολύ μακριά από εδώ – ο μεγαλύτερος φόβος των μαζικών αναλήψεων έχει ήδη συμβεί, κάτι που σημαίνει πως η ανάλυση κόστους – οφέλους που ξεκινάει είναι περισσότερο ευνοϊκή για την έξοδο από το ευρώ παρά ποτέ.

Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι κάποιες αποφάσεις τώρα πρέπει να μπουν σε αναμονή μέχρι το δημοψήφισμα.

Εγώ θα ψήφιζα όχι για δύο λόγους. Πρώτον, όσο η προοπτική εξόδου από το ευρώ δημιουργεί φόβο σε όλους -εμού συμπεριλαμβανομένου- η τρόικα τώρα απαιτεί αποτελεσματικά το καθεστώς πολιτικής των πέντε περασμένων ετών να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Που είναι η ελπίδα σ’ αυτό; Ίσως, απλά ίσως, η θέληση για να φύγεις θα εμπνεύσει μία δεύτερη σκέψη, παρόλο που πιθανότατα δεν θα γίνει. Παρόλα αυτά, η υποτίμηση δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο χάος από αυτό που ήδη υπάρχει, και θα μπορούσε να στρώσει το δρόμο για επικείμενη ανάκαμψη, όπως έκανε στο παρελθόν τόσες άλλες φορές και σε τόσα άλλα μέρη. Η Ελλάδα δεν είναι τόσο διαφορετική.

Δεύτερον, οι πολιτικές επιπτώσεις ενός “ΝΑΙ” θα ήταν βαθιά ανησυχητικές. Η τρόικα έκανε στον Τσίπρα μία προσφορά που δεν μπορούσε να δεχτεί και πιθανότατα το έκανε αυτό εν γνώσει της. Συνεπώς το τελεσίγραφο ήταν στην πραγματικότητα μία κίνηση για να αντικαταστήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Κι ακόμη κι αν δεν σου αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πρέπει να ενοχλεί οποιονδήποτε πιστεύει σε Ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Πολ Κρούγκμαν κλείνει το άρθρο του με μία… “παράξενη”, όπως λέει χαρακτηριστικά, σημείωση σχετικά με τον ρυθμό των αναρτήσεών του στο blog των New York Times.

Αναφέρει κλείνοντας: “Έχω μία μικρή άδεια αυτή την εβδομάδα, κάνοντας ένα ταξίδι με ποδήλατο σε μία απόρρητη τοποθεσία. Η άδεια είναι μικρή επειδή δεν διαπραγματεύτηκα μέρες άδειας από την στήλη. Θα γράψω στην αυριανή έκδοση (χμμ, αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το θέμα) και θα έχω φροντίσει ώστε να συμμετέχω και στην στήλη της Παρασκευής. Σχεδίαζα να κάνω λίγο, αν όχι καθόλου blogging και σε κάθε περίπτωση θα κάνω λιγότερο από όσο θα έκανα, δεδομένων των συνθηκών”.

Πηγή: krugman.blogs.nytimes.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Απάντηση Βορίδη στον Βάρρα: Αν ήταν ειλικρινής, θα ανέφερε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ζήτησα την παραίτησή του
«Ο Γρηγόρης Βάρρας ισχυρίστηκε ότι απεπέμφθη, προκειμένου να μη «αποκαλύψει παρανομίες» και αναρωτιέται «ποιες παρανομίες; Την τεχνική λύση που ο ίδιος εφάρμοσε;» Τους ελέγχους για τους οποίους κατέθεσε ότι δεν με είχε ενημερώσει; Ή την προκήρυξη του τεχνικού συμβούλου που διενεργήθηκε επί Θεοφάνη Παππά, προσβλήθηκε από τη Neuropublic και τελικώς κρίθηκε νόμιμη από τη Δικαιοσύνη; Αυτές είναι, άραγε, οι «αποκαλύψεις» στις οποίες αναφέρεται;».
Ο Μάκης Βορίδης 17
Ο γιος του Ευάγγελου Αποστολάκη ανάμεσα στους 27 Έλληνες που συνελήφθησαν από το Ισραήλ: «Ο αλήτης υπουργός Ασφαλείας τους έκανε bullying»
Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι κυβερνήσεις γενικότερα, θα έπρεπε να στηρίζουν και να αναδεικνύουν τέτοιες πρωτοβουλίες
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης
5