Κόσμος

“Κεραυνοί” Ερντογάν εναντίον του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακάλεσε δημοσίως στην τάξη τον νικητή των εκλογών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, Μουσταφά Ακιντζί, κατηγορώντας τον ότι βιάστηκε να διακηρύξει την χειραφέτησή του έναντι της Άγκυρας.

“Ο κύριος πρόεδρος δεν αντιλαμβάνεται καλά τι λέει”, είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από την τουρκική πρωτεύουσα για το Κουβέιτ.

Ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων την Κυριακή, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα διατηρήσουν “τον έλεγχο των θεσμών τους”. “Θα είμαστε κύριοι στο σπίτι μας”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε να υπενθυμίσει στον Ακιντζί τους “κανόνες του παιχνιδιού”. “Κάθε χρόνο συμβάλλουμε με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων” στον προϋπολογισμό της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος. “Πληρώσαμε βαρύ φόρο (στη βόρεια Κύπρο) και για αυτό είμαστε η μητέρα πατρίδα”, κατέληξε.

Όταν ρωτήθηκε από το ειδησεογραφικό κανάλι CNN-Turk, ο Ακιντζί είπε ότι δεν επιδιώκει την ένταση με την Άγκυρα, αλλά θέλει να έχει “σωστές και ειλικρινείς” σχέσεις με την Τουρκία.

Η Τουρκική Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία η οποία συμβάλλει στον προϋπολογισμό της κατά το ένα τρίτο και χρηματοδοτεί τις υποδομές της. Η εκλογή του Ακιντζί έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες για τη συμφιλίωση στο νησί και την επίλυση του Κυπριακού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ κατά Τζέιμς Κόμι: «Διεφθαρμένος αστυνομικός ο πρώην διευθυντής FBI» – Κάλεσμα δολοφονίας μου το «86 47»
«Το “86” είναι όρος της μαφίας που σημαίνει “σκοτώστε τον”», έγραψε στη νέα του ανάρτηση - Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο πρώην διευθυντής του FBI
REUTERS
Τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση είναι ένας 45χρονος Βρετανός υπήκοος, γεννημένος στη Σομαλία
Τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι σε Εβραίους στο Λονδίνο