Κόσμος

Ο Οτσαλάν ζήτησε από τους Κούρδους αυτονομιστές να εγκαταλείψουν τα όπλα

Ο ιστορικός ηγέτης της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, απηύθυνε σήμερα μία «ιστορική» έκκληση στους Κούρδους αυτονομιστές προκειμένου να οργανώσουν ένα συνέδριο με αντικείμενο τον αφοπλισμό τους και στόχο τον τερματισμό μιας διένεξης που πλέον διαρκεί 30 χρόνια.

«Ενώ πλησιάζουμε προς την επίλυση αυτής της διένεξης που διαρκεί 30 χρόνια με την επίτευξη μιας οριστικής ειρήνης, πρώτος μας στόχος είναι να επιτύχουμε μια δημοκρατική λύση» δήλωσε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε ένα μήνυμα που διάβασε ο βουλευτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP, φιλοκουρδικό) Σίρι Σουρεγιά Οντέρ.

«Καλώ το PKK να διεξαγάγει ένα έκτακτο συνέδριο την άνοιξη προκειμένου να λάβουμε μια στρατηγική και ιστορική απόφαση αφοπλισμού» συνέχισε ο Οτσαλάν, όπως είπε ο βουλευτής κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτζίν Ακντογάν.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται «τόσο κοντά στην ειρήνη όσο ποτέ» είπε ο Οντέρ.
Είναι η πρώτη φορά που ένα μήνυμα του Οτσαλάν διαβάζεται σε απευθείας μετάδοση στην τηλεόραση και με την παρουσία εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK είχε εκφράσει την πρόταση τον Νοέμβριο ότι μία συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί μέσα σε διαστήμα 4- 5 μηνών με την τουρκική κυβέρνηση με στόχο τον τερματισμό της διένεξης, που έχει στοιχίσει την ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους από το 1984.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαντλίν ΜακΚάν: Αποφυλακίστηκε ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνισή της
Σύμφωνα με το BBC ο 48χρονος Κρίστιαν Μπρίκνερ είναι από σήμερα ελεύθερος και θα φορά βραχιολάκι - Ο 48χρονος Γερμανός είχε καταδικαστεί για τον βιασμό ηλικιωμένης και αρνείται κάθε εμπλοκή με την υπόθεση ΜακΚάν
Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν, Κρίστιαν Μπρίκνερ
Νετανιάχου για Χαμάς: Αν βλάψουν μια τρίχα από το κεφάλι έστω και ενός ομήρου θα τους κυνηγήσουμε μέχρι το τέλος της ζωής τους
Η Χαμάς έχει μετακινήσει μερικούς από τους ομήρους, οι οποίοι κρατούνταν σε τούνελ, σε σκηνές και σπίτια προκειμένου να εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να επιτεθεί σε συγκεκριμένες περιοχές
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου