Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Ετοίμαζαν μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο – Συναγερμός στις Βρυξέλλες – Το συγκλονιστικό βίντεο με τους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις

Φωτό twitter - @rConflictNews
Φωτό twitter - @rConflictNews

– Νέο αιματοκύλισμα συγκλονίζει την γηραιά ήπειρο
– Τουλάχιστον δύο νεκροί κι ένας σοβαρά τραυματίας ο απολογισμός επιχείρησης της αστυνομίας στην “καρδιά” της Ευρώπης
– Η επιχείρηση έγινε στην πόλη Verviers, στο ανατολικό Βέλγιο
– Αξιωματούχοι αναφέρουν πως η επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας σχετίζεται με τους τζιχαντιστές της Γαλλίας
– Αναφορές για σύλληψη ενός άνδρα που είχε επαφές με τον Αμεντί Κουλιμπαλί
– Συνεχής ενημέρωση από το newsIT με φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο

Η Ευρώπη είναι ακόμη “μουδιασμένη” από το λουτρό αίματος στην γαλλική πρωτεύουσα και οκτώ ημέρες μετά το αιματοκύλισμα στο περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι, ένα νέο κρούσμα έρχεται να σκορπίσει τον τρόμο στην γηραιά ήπειρο.

Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη οι αδελφοί Κουασί μπήκαν στο σατυρικό περιοδικό και εκτέλεσαν εν ψυχρώ αρκετούς συντελεστές του περιοδικού και σήμερα μία επιχείρηση της αστυνομίας κατά της τρομοκρατίας στο Βέλγιο, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων.

Την ίδια ώρα, ένα βίντεο δημοσιεύτηκε στο youtube και δείχνει την επιχείρηση της αστυνομίας, με πυροβολισμούς και εκρήξεις να αποτελούν το ανατριχιαστικό, ηχητικό πλαίσιο, ενώ όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, οι δράστες ξεκίνησαν να πυροβολούν από την πρώτη στιγμή.

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως, ήταν πως οι άνδρες αυτοί σχεδίαζαν μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο τις επόμενες ημέρες, κάτι που έκανε το Βέλγιο να αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις στο 3 (η κλίμακα είναι τετράβαθμη), αλλά σύμφωνα με τον εισαγγελέα αυτό δεν αφορά όλη τη χώρα αλλά μόνο τα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστικά μέγαρα του Βελγίου….

Η επίθεση στο Βέλγιο

Δύο νεκροί και ένας τραυματίας —και όχι τρεις νεκροί όπως είχε αναφερθεί αρχικά— είναι ο απολογισμός της επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Βελγίου στην πόλη Βερβιέ, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δικαστικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μόνο ότι έγινε μια επιχείρηση στο κέντρο της πόλης αυτής που βρίσκεται στο ανατολικό Βέλγιο, ανάμεσα στη Λιέγη και τα σύνορα με τη Γερμανία.


Η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας που συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας τραυματίστηκε σοβαρά ενώ πολλοί άλλοι συνελήφθησαν. Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους.


Ένας αξιωματούχος δήλωσε πως η επιχείρηση αυτή σχετίζεται με τους τζιχαντιστές της Γαλλίας (κάτι που όμως ακόμη δεν προκύπτει από τις επίσημες αρχές του Βελγίου), ενώ υπάρχουν αναφορές για μία σύλληψη ενός άνδρα ο οποίος πιστεύεται πως σχετίζεται με τους τζιχαντιστές που σκόρπισαν τον θάνατο στην γαλλική πρωτεύουσα.

Το sky news αναφέρει πως ο άνδρας κρατείται από τις αρχές του Σαρλερουά, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως βρισκόταν σε επαφή με τον μακελάρη, Αμεντί Κουλιμπαλί, που εισέβαλε στο παντοπωλείο του Παρισιού κι αφαίρεσε τέσσερις ανθρώπινες ζωές.

Ο άνδρας δήλωσε πως βρέθηκε με τον Κουλιμπαλί για την πώληση ενός αυτοκινήτου, ωστόσο όπως αποδείχτηκε, οι δύο άνδρες διαπραγματεύονταν για την πώληση συγκεκριμένου τύπου σφαιρών, σαν αυτές που χρησιμοποίησε ο Κουλιμπαλί στο μακελειό στο παντοπωλείο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga, επικαλούμενο πολλές πηγές της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, ανέφερε ότι ήταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση της αστυνομίας κοντά στο κέντρο της πόλης χωρίς όμως να διευκρινίσει τον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με το πρακτορείο υπάρχουν “πολλά θύματα” και η επιχείρηση συνεχίζεται.

Ύποπτοι τζιχαντιστές

Μια ομάδα τζιχαντιστών που ετοιμαζόταν να εξαπολύσει μια επίθεση ήταν ο στόχος της επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Βελγίου, στην πόλη Βερβιέ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι, σύμφωνα με την εφημερίδα De Standaard.

Στο στόχαστρο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είχε μπει ένας παλιός φούρνος, στο κέντρο της πόλης αυτής. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι RTL-TVI ανέφερε ότι οι αρχές παρακολουθούσαν τρεις νέους οι οποίοι είχαν φύγει από το Βέλγιο για να πολεμήσουν στη Συρία αλλά επέστρεψαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα αυτή ήταν έτοιμη να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες και αποφάσισαν να δράσουν άμεσα.

Παρόμοιες επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη και στις Βρυξέλλες όπου έχει σημάνει συναγερμός. Η Φρανσουάζ Σεπμάν, η δήμαρχος του Μολενμπέκ-Σεν-Ζαν, είπε ότι έγιναν έρευνες στην κοινότητα της οποίας προΐσταται, στα προάστια της βελγικής πρωτεύουσας, όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών. Σύμφωνα με το κανάλι RTL-TVI, η αστυνομία αναζητά επίσης έναν ένοπλο που εκτόξευσε απειλές και φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ” στο μετρό των Βρυξελλών.

Οδηγίες στους κατοίκους της περιοχής

Στη Βερβιέ, ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί και εκρήξεις στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού. Η συνοικία αποκλείστηκε από την αστυνομία που κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Όπως ανακοινώθηκε στην συνέντευξη τύπου στην οποία προχώρησε η αστυνομία, οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν από την πρώτη στιγμή, όπως προαναφέραμε.

“Οι ύποπτοι άνοιξαν αμέσως πυρ με αυτόματα όπλα και πυροβολούσαν για αρκετά λεπτά εναντίον των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της ομοσπονδιακής αστυνομίας”

“Είδα ένα περιπολικό να περνά από μπροστά μου και άκουσα ισχυρές εκρήξεις. Ένας άνδρας ντυμένος στα μπλε και με κουκούλα μας έσπρωξε, αρχίσαμε να τρέχουμε. Ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη, ακολούθησαν ριπές και άλλες εκρήξεις”, αφηγήθηκε μια γυναίκα. Ένας κάτοικος της περιοχής είπε ότι άκουγε πυρά επί ένα δεκάλεπτο.

Η Βερβιέ, όπως και ορισμένες συνοικίες των Βρυξελλών, θεωρούνται εστίες των ακραίων ισλαμιστών στο Βέλγιο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τους τελευταίους μήνες 6-10 νέοι έφυγαν από την πόλη αυτή με προορισμό τη Συρία.

Επιπλέον, τις τελευταίες ώρες ισλαμιστές έχουν εκτοξεύσει απειλές μέσω του διαδικτύου στο Βέλγιο όπου οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο ένας από τους τρεις δράστες των επιθέσεων στη Γαλλία, σχετιζόταν με έναν λαθρέμπορο όπλων που κατοικεί στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η αστυνομία είχε λάβει την εντολή να πραγματοποιήσει έρευνες σε περίπου 10 σπίτια προσώπων που είχαν επιστρέψει από τη Συρία.

Ένας άλλος εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών, ο Τιερί Βερτς, είπε ότι ο συγκεκριμένος πυρήνας “αποτελείτο από περίπου δέκα πρόσωπα, ορισμένα από τα οποία είχαν επιστρέψει από τη Συρία” και ήταν έτοιμα “να διαπράξουν άμεσα επιθέσεις μεγάλου εύρους”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε