Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Παιχνίδι πόκερ λίγο πριν το Eurogroup – Τα αντίποινα με τα οποία απειλεί η Αθήνα σε περίπτωση μη συμφωνίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Η σημερινή μέρα μπορεί να είναι μία από τις κομβικές για το μέλλον της χώρας
– Από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup, η κυβέρνηση θα εξαρτήσει και την τελική στάση της απέναντι στους εταίρους και δανειστές
– Απειλούμε ακόμα και με η πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ
– Τα τρία σημαντικά γεγονότα που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας από σήμερα έως και την Τετάρτη

Με τα σενάρια, τα οποία εξετάστηκαν χθες στη μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, να είναι δύο:

– “θετικό” σήμα προόδου των διαπραγματεύσεων, οπότε η κυβέρνηση καταβάλει έως αύριο τα 740 εκατ. προς το ΔΝΤ, με κίνδυνο όμως να μην έχει αργότερα να πληρώσει πλήρως μισθούς και συντάξεις Μαϊου

– “αρνητικό” ή “δειλό” σήμα προόδου των διαπραγματεύσεων οπότε η κυβέρνηση σε αντίποινα δεν πληρώνει τη δόση προς το ΔΝΤ με ότι αυτό συνεπάγεται για δανειστές και αγορές

Πολλά θα εξαρτηθούν λοιπόν σήμερα από την απόφαση του Eurogroup με στελέχη της κυβερνώντος κόμματος και όχι μόνο της “αριστερής πτέρυγας” να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μη καταβολής της δόσης του ΔΝΤ!

Να σημειωθεί ότι από σήμερα έως την Τετάρτη το ταξίδι της κυβέρνησης περνά κυριολεκτικά από το τρίγωνο του διαβόλου, αφού

– σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup, όπου η κυβέρνηση αναμένει να διαπιστωθεί από τους εταίρους/δανειστές η πρόοδος στο Brussels Group και το Euroworking Group και να υπάρξει έτσι ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.

– αύριο η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ περίπου, και

– την Τετάρτη 13/5 συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σε πολιτικό επίπεδο το Κυβερνητικό Συμβούλιο στην πολύωρη συνεδρίαση του:

– άφησε ανοιχτό το σενάριο του δημοψηφίσματος στην περίπτωση μιας ετεροβαρούς συμφωνίας ή ακόμη και συνεχιζόμενης αδιάλλακτης στάσης των δανειστών στην κατεύθυνση παραβίασης των “κόκκινων γραμμών”

– έκλεισε οριστικά(;) την πόρτα στο σενάριο των πρόωρων εκλογών

Στην Κουμουνδούρου…

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναχώρησε πρώτος από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου με κατεύθυνση τα κεντρικά γραφεία του κόμματος προκειμένου να ενημερώσει τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της ΚΟ για όλες τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις

Η κοινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα λόγω της δύσκολης θέση στην οποία έχουν περιέλθει η κυβέρνηση και η χώρα και σύμφωνα με πληροφορίες:

– στελέχη της “αριστερής πλατφόρμας” ( Αλ. Καλύβης, Στ Λεουτσάκος…), αλλά και “πασοκογενείς” (Αλ. Μητρόπουλος) άσκησαν έντονη κριτική αρχής γενομένης από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η οποία ουσιαστικά άνοιξε ακόμη περισσότερο την όρεξη των δανειστών και τον αντιπρόεδρο της Βουλής να προτείνει “φυγή προς τα εμπρός με δημοψήφισμα”

– πολλά στελέχη που πήραν το λόγο ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Το στίγμα των εξελίξεων έδωσε τέλος το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου με ενημερωτικό του σημείωμα στο οποίο ανέφερε:

– Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής.

– Συζητήθηκε επίσης η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενοαπό τον Πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη.

– Στη συνεδρίαση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε