Πολιτική

Δεν παραγράφονται τα αδικήματα Παπακωνσταντίνου – Ειδικό δικαστήριο ενόψει

Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, δεν παραγράφονται.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την παραπομπή του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο.

Με ομόφωνη απόφαση του πενταμελούς Συμμβουλίου, κρίθηκε πως διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 δεν επέφερε παραγραφή των αδικημάτων (δυο κακουργήματα κι ένα πλημμέλημα) που βαραίνουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών, αφού η Βουλή της 8ης Μαΐου συνεδρίαση μόνο για μια μέρα.

Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μετά την εξέλιξη αυτή, ξεκινάει η διαδικασία της ανάκρισης

Με απόλυτη μυστικότητα το Δικαστικό Συμβούλιο, συνήλθε, χθες Σάββατο, στον Άρειο Πάγο και αποφάσισε ομόφωνα ότι τα δύο κακουργήματα, της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, που αντιμετωπίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν έχουν παραγραφεί.

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου έδωσαν απάντηση, σε ερώτημα που συνδεόταν με τη Βουλή της μιας μέρας, η οποία συγκροτήθηκε, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», κάτι που σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

Αναλυτικότερα, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου έκριναν ότι δεν έχει επιφέρει παραγραφή των αδικημάτων η Βουλή της μιας μέρας, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο

Συγκεκριμένα έκριναν ότι η δίωξη από τη Βουλή κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας γιατί η επόμενη Βουλή που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, δεν είχε Σύνοδο. Κατά συνέπεια, συνέχισαν οι δικαστές, η επόμενη Σύνοδος που άρχισε η αποσβεστική προθεσμία είναι αυτή που εξελέγη Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Άρα νόμιμα η Βουλή άσκησε τη δίωξη σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάσκεψη του Δικαστικού Συμβουλίου εκφραστήκαν δύο συγκλίνουσες απόψεις οι οποίες όμως καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, ότι δεν έχει επέλθει παραγραφή των αδικημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορθάνοιχτη η πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Πιθανή η παραγραφή αδικημάτων του Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ;

Παράταση δύο ετών του χρόνου παραγραφής για τον έλεγχο υποθέσεων τύπου Λίστας Λαγκάρντ

Παπακωνσταντίνου στο BBC: Οι Έλληνες με μισούν, αλλά εγώ σταμάτησα το πάρτι στο ΥΠΟΙΚ (VIDEO)

Το ξέσπασμα της γυναίκας του Γ. Παπακωνσταντίνου: Πληρώνει αμαρτίες άλλων

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης