Πολιτική

Επίσκεψη στρατηγικής σημασίας του Ευ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο

Στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου, καθώς και στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, στοχεύει η επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Κάιρο.

Επίσκεψη στρατηγικού χαρακτήρα στην Αίγυπτο πραγματοποιεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο Κάιρο, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με όλα τα κορυφαία στελέχη της νέας αιγυπτιακής κυβέρνησης μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι και τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στη χώρα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Άντλι Μανσούρ, τον πρωθυπουργό Χαζέμ ελ Μπεμπλαουϊ, τον υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Φαχμί και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελ Αραμπί, καθώς επίσης τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’, αλλά και εκπροσώπους κομμάτων, κοινοτήτων και επενδυτές.

Διμερή ζητήματα αλλά και τις κρίσιμες εξελίξεις στη Συρία θα συζητήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την αιγυπτιακή ηγεσία, στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο Κάιρο. 

Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη, καθώς η Ελλάδα έχει σημαντικά συμφέροντα στην Αίγυπτο. Πέρα από τους ιστορικούς δεσμούς του Ελληνισμού και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, υπάρχουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε πολλούς τομείς της αιγυπτιακής οικονομίας. Και παράλληλα, υπάρχουν και στρατηγικοί λόγοι.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Αθήνα θεωρεί τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου αξιόπιστο συνομιλητή, αν και πρόκειται για μεταβατικό σχήμα. Γι’ αυτό και η ρητορική των τελευταίων εβδομάδων είναι ιδιαίτερα προσεκτική από ελληνικής πλευράς, η οποία επιδιώκει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, στην οποία αποσκοπεί και η επίσκεψη Βενιζέλου.

Στο τραπέζι των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Βενιζέλος θα τεθούν και οι εξελίξεις στην Συρία, εν αναμονή της στρατιωτικής παρέμβασης στην περιοχή, αλλά και διμερή ζητήματα που έχουν να κάνουν με την στάση του Καϊρου έναντι της Αθήνας στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Αίγυπτο θα επισκεφτεί ο Βενιζέλος την Πέμπτη

Αίγυπτος: Έκλεισαν ήδη ένα ισλαμιστικό κανάλι – Eπόμενος στόχος το Al Jazeera

Αίγυπτος: Επικόπτερα του στρατού βομβαρδίζουν σπίτια ισλαμιστών – 15 νεκροί

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Βία ανηλίκων: Kids Wallet, κοινωνική εργασία στο σχολείο και δημιουργία τεχνικών γυμνασίων – Όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Το Kids Wallet είναι διαθέσιμο από τις 12:00 το μεσημέρι ενώ μέσα στα μέτρα που προτείνονται είναι η κοινωνική εργασία στο σχολείο αντί αποβολών και η δημιουργία τεχνικών γυμνασίων
Μαθητές στο προαύλιο σχολείου 6
Άκης Σκέρτσος για βία ανηλίκων: Σήμερα θα παραδοθεί το Kids Wallet – Φιλοδοξία μας να θεσπιστούν τα 15 έτη ηλικία για την ψηφιακή ενηλικίωση
«Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί το έτος ψηφιακής ενηλικίωσης, όπου τα 15 έτη να οριστούν ως το κατώφλι όπου ένας έφηβος θα μπορεί μόνος του να κάνει κάποιες επιλογές»
Ο Άκης Σκέρτσος
Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το βάρος στα Τέμπη για να σταματήσει τις διαρροές προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου
Από σήμερα αναμένεται να λάβουν γνώση  της υπόθεσης και άλλοι βουλευτές -δικηγόροι στο επάγγελμα- καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί εφόσον αποφασίσει να καταθέσει πρόταση για προανακριτική να είναι πλήρως τεκμηριωμένη
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου 1
Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να αφήσει τον Χάρη Δούκα εκτός «πρωινού καφέ»
Η απουσία του δημάρχου έχει την σημασία της καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να βάλει στο όργανο αυτό τους δύο από τους τρεις εσωκομματικούς του αντιπάλους
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας 1
Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις το Μέγαρο Μαξίμου: Στόχος το 32% μετά τη ΔΕΘ και ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή
Σήμερα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου, θα παρουσιάσουν την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων
Το Μέγαρο Μαξίμου