Κόσμος

Μαντέψτε ποιος θα πληρώσει για πρώτη φορά στη ζωή του φόρο!

Η βασιλική οικογένεια στο Βέλγιο θα αρχίσει να πληρώνει για πρώτη φορά φόρους και παράλληλα θα απολέσει ορισμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Έλιο ντι Ρούπο, κάτι που αντιμετώπισαν ήδη και άλλες μοναρχίες στην Ευρώπη εν μέσω της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας.

Η βελγική κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις να μεταρρυθμίσει το σύστημα των επιχορηγήσεων προς τον βασιλικό οίκο της χώρας αφότου μέσα ενημέρωσης της χώρας είχαν αποκαλύψει στις αρχές της χρονιάς πως η βασίλισσα Φαμπιόλα, χήρα του τέως μονάρχη Μποντουέν, σχεδίαζε να μεταβιβάσει ένα ακίνητο στην Ισπανία κατά τρόπο ώστε να αποφύγει την καταβολή του αναλογούντος φόρου. Το σχέδιό της προκάλεσε έντονες επικρίσεις από μέρους του πρωθυπουργού Έλιο ντι Ρούπο.

Βάσει του νέου συστήματος, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Βελγίου αργά χθες βράδυ, στο εξής μόνον ο/η μονάρχης, ο/η διάδοχος και ο/η σύζυγος του/της ή ο χήρος ή η χήρα του/της θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν χρήματα από το κράτος. Επίσης, θα λαμβάνει χρήματα ένας ή μία μονάρχης που αποχωρεί από το θρόνο.

Επιπλέον, ο βασικός οίκος θα απολέσει τις φοροαπαλλαγές του—ως σήμερα η βασιλική οικογένεια του Βελγίου δεν όφειλε να καταβάλλει φόρο εισοδήματος ή φόρο προστιθέμενης αξίας.

Στην Ολλανδία, το βόρειο γείτονα του Βελγίου, μόνον ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ, η σύζυγός του βασίλισσα Μάξιμα και η τέως βασίλισσα Βεατρίκη λαμβάνουν κρατική αποζημίωση και απολαμβάνουν φοροαπαλλαγών.

Στη Βρετανία, πολλά μέλη του βασιλικού οίκου λαμβάνουν ετήσια επιδόματα, αλλά από την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία με τη σειρά της διαθέτει ένα εισόδημα που εγκρίνει η βουλή. Πληρώνει φόρο.

Με βάσει το νέο σύστημα στο Βέλγιο η αποζημίωση που λαμβάνει η βασίλισσα Φαμπιόλα, 84 ετών, θα μειωθεί σε περίπου 450.000 ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ. Ο σύζυγός του Μποντουέν απεβίωσε το 1993. Ο αδελφός του Αλβέρτος είναι ο σημερινός μονάρχης.

Τα αδέλφια του πρίγκιπα διαδόχου Φιλίππου, ο Λοράν και η Άστριντ, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση αλλά σε επίπεδο υποδιπλάσιο του μεγάλου τους αδελφού.

Στο μέλλον τα αδέλφια του πρίγκιπα ή της πριγκίπισσας διαδόχου δεν θα λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεκροί θεωρούνται 42 μετανάστες μετά από ναυάγιο πλοίου ανοιχτά της Λιβυής, διασώθηκαν μόνο επτά
Το φουσκωτό σκάφος αναχώρησε από την Ζουγουάρα λόγω της κακοκαιρίας, η μηχανή του έπαθε βλάβη με αποτέλεσμα να ανατραπεί και όλοι οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα
Ναυάγιο με μετανάστες στη Λιβυή
12 οι νεκροί από την έκρηξη αυτοκίνητου στο Νέο Δελχί της Ινδίας - Ερευνάται η σύνδεση με συλλήψεις που είχαν γίνει στο Κασμίρ
Επτά άνδρες, ανάμεσά τους δύο γιατροί, συνελήφθησαν σε μία αντιτρομοκρατική έρευνα με εφόδους στο Κασμίρ και θεωρείται ότι συνδέονται με την έκρηξη
ινδία
Η εξομολόγηση του «Βρικόλακα του Παρισιού» Νίκο Κλο που έτρωγε νεκρούς: Λήστευε τάφους για να συλλέγει υπολείμματα σορών
Τρεις δεκαετίες μετά τη σύλληψή του για δολοφονία και κανιβαλισμό, ο Κλο περιγράφει πώς ξεκίνησαν οι φαντασιώσεις που τον οδήγησαν στο έγκλημα
Ο Νίκο Κλο
5