Οικονομία

ΔΝΤ: Η Ιταλία παραμένει ευάλωτη στην κρίση

Το ΔΝΤ επικροτεί την πρόσφατη έγκριση της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας από το ιταλικό κοινοβούλιο, ενώ η ανεργία έφθασε το 10,1% τον Μάιο στη χερσόνησο, με ένα ποσοστό 36% για τους νέους, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.

Η Ιταλία παραμένει ευάλωτη σε μια ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη, παρά τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση για την κάλυψη του ελλείμματος και την ώθηση της ανάπτυξης, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

“Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να αρχίσει στις αρχές του 2013, χάρη σε μια μικρή ανάκαμψη των εξαγωγών, αλλά η Ιταλία θα παραμείνει σε καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή”, αναφέρουν οι ειδικοί από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, κατά το τέλος της ετήσιας διαβούλευσης τους.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ συγχαίρει την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι για την “φιλόδοξη ατζέντα των μεταρρυθμίσεων του”, προειδοποιώντας όμως για “κινδύνους επιδείνωσης των προοπτικών” απέναντι “σε μια δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση”.

“Η ταχεία και ενεργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι ουσιαστική, γιατί αν η λαϊκή υποστήριξη μειωθεί, όλα θα γίνουν πιο δύσκολα”, δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Κένεθ Κανγκ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιταλία.

“Η οικονομική κρίση έχει θέσει τις τράπεζες σε κατάσταση πίεσης”, αλλά ο ιταλικός τραπεζικός τομέας είναι “στέρεος”, προστίθεται στην έκθεση του ΔΝΤ που επιμένει στην ανάγκη οι τράπεζες να διατηρούν ίδια κεφάλαια και επαρκή ταμειακά αποθέματα για να “αντέξουν στην ύφεση”.

Όσον αφορά την εξέλιξη του ΑΕΠ της Ιταλίας, το ΔΝΤ έχει αφήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις του, υπολογίζοντας σε μια πτώση κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2012, και 0,3% το 2013, ενώ η Ρώμη προβλέπει μια επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το ΑΕΠ της Ιταλίας μειώθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αρνητική τάση για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ιταλίας, οι ειδικοί τονίζουν την “χαμηλή παραγωγικότητα”, “τη σταθερή απώλεια ανταγωνιστικότητας κατά την τελευταία δεκαετία” και τη “γηράσκουσα κοινωνία”.

Για την προώθηση της ανάκαμψης, το ΔΝΤ συστήνει να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγικότητα και την απασχόληση, να συνεχιστεί τη δημοσιονομική εξυγίανση και οι ιδιωτικοποιήσεις, και να προωθηθεί η δυναμική του τραπεζικού τομέα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Αυξήσεις στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2026 – Πόσο θα κοστίζουν οι μετακινήσεις στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους
Στα 15,90 ευρώ ανεβαίνει από 1η Ιανουαρίου 2026 η διέλευση Ι.Χ. από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, μαζί με αυξήσεις στα διόδια των αυτοκινητόδρομων - Όλες οι αυξήσεις στα διόδια
Διόδια 7
Τέλη κυκλοφορίας 2026: Σήμερα η καταληκτική ημερομηνία – Τι πληρώνουμε μέσω ΑΑΔΕ
Τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις αναδρομικών, τεκμηρίων και αποβιωσάντων περιλαμβάνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν έως σήμερα στις 11:00 το βράδυ
Traffic jam with a row of cars on a highway during rush hour in the evening after work. red brake lights of stopped cars on the background of wet asphalt with white lanes at sunset
Εξωδικαστικός για χρέη προς δήμους: Έρχεται αίτηση υπαγωγής ακόμη και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης
Νέα διάταξη στην εκπνοή του 2025 τροποποιεί το πλαίσιο που άνοιξε για να εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλές προς δήμους και νομικά πρόσωπα δήμων άνω των 10.000 ευρώ
young man holding pen with bills working for calculate business data, taxes, bills payment, Start up counting finance. accounting, statistics, and analytic research concept