Κόσμος

Με μια σφαίρα στο κεφάλι έπεσε νεκρός ο μακελάρης – Στα χέρια της αστυνομίας τα βίντεο των εκτελέσεων

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων που εισέβαλαν στο διαμέρισμα του Μοχάμεντ Μέραχ στην Τουλούζη, σκότωσαν τον 23χρονο "με μια σφαίρα στο κεφάλι" ενώ βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία του Παρισιού.

Η Raid, η ειδική μονάδα της γαλλικής αστυνομίας, είχε λάβει εντολή να κάνει τα πάντα για να συλλάβει τον Μέραχ ζωντανό και να μην τον πυροβολήσει παρά μόνο αν οι άνδρες της βρεθούν σε νόμιμη άμυνα, δήλωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί.

H ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ


Ο Μοχάμεντ Μέραχ, είχε βιντεοσκοπήσει τις τρεις επιθέσεις της 11ης, της 15ης και της 19ης Μαρτίου κατά τις οποίες σκότωσε εν ψυχρώ 7 ανθρώπους και τις ανήρτησε στο Διαδίκτυο.

Η αστυνομία βρήκε σε μια τσάντα την κάμερα που είχε χρησιμοποιήσει ο Μέραχ και είδε “εξαιρετικά σαφείς” εικόνες από τις δολοφονίες, είπε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Ο αλγερινής καταγωγής Γάλλος “δήλωσε, πράγματι, ότι έχει αναρτήσει (τα βίντεο από τις δολοφονίες), αλλά δεν γνωρίζαμε ούτε πού, ούτε πώς, ούτε πότε”, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

“Η δικαστική έρευνα για τις τρεις επιθέσεις, για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη ο Μέραχ προτού πεθάνει, θα συνεχιστεί και “θα αφορά εφεξής την αναζήτηση οποιουδήποτε συνεργού”, πρόσθεσε.

Η μητέρα, ο αδελφός και η σύντροφος του Μέραχ τέθηκαν χθες το πρωί υπό κράτηση.

Κατά την πολιορκία του διαμερίσματος στο οποίο βρισκόταν, ο Μέραχ “μίλησε, εξήγησε τη διαδρομή που ακολούθησε, τη δέσμευσή του και την εκπαίδευσή του στους κόλπους της Αλ Κάιντα στην πακιστανοαφγανική ζώνη του Ουαζιριστάν”, κατέληξε ο Μολέν.

Ανέλαβαν την ευθύνη

Μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τις δολοφονίες στην Τουλούζ και κάλεσε τη Γαλλία να αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στους μουσουλμάνους, την οποία χαρακτηρίζει “εχθρική”.

Το κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο υπογράφεται από την οργάνωση Τζουντ-αλ-Χιλάφα (“Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου”). Στο παρελθόν η οργάνωση αυτή έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Καζακστάν.
Η ιστοσελίδα Shamikh που φιλοξενεί την ανακοίνωση δημοσιεύει τακτικά και διάφορα κείμενα της Αλ Κάιντα.

Τους κατηγορούν ότι απέτυχαν να προλάβουν τις εκτελέσεις αθώων

Η γαλλική κυβέρνηση τηρεί σήμερα αμυντική στάση, αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ερωτήματα σχετικά με τυχόν αδυναμίες στην παρακολούθηση του Μοχάμεντ Μέραχ, του φερόμενου ως δράστη των δολοφονιών στην Τουλούζη και τη Μοντομπάν.

“Το όνομα της οικογένειας Μέραχ ήταν γνωστό στις αρχές. Για εμένα προκύπτει ένα πραγματικό ερώτημα: γιατί δεν είχε τεθεί υπό κανονική παρακολούθηση;”, διερωτήθηκε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Europe 1 ο Φρανσουά Εϊσμπούργκ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια.

Η τοπική εφημερίδα Le Telegramme αναφέρει τη μαρτυρία μίας μητέρας, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύπτεται, η οποία ζει στην Τουλούζ και είχε καταθέσει δύο φορές μήνυση το 2010 σε βάρος του Μέραχ.

“Κατέθεσα μήνυση σε βάρος του Μοχάμεντ Μέραχ δύο φορές, μάταια”, αναφέρει η Αΐσα, όπως αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας, δηλώσεις τις οποίες επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος της γυναίκας.

Το 2010 ο Μέραχ είχε επιτεθεί σε κάποια μέλη της οικογένειάς της, είχε αναγκάσει τον γιο της, 15 ετών, “να παρακολουθήσει βίντεο της αλ Κάιντα” με “ανυπόφορες” σκηνές, όπως γυναίκες που είχαν δολοφονηθεί με μία σφαίρα στο κεφάλι και αποκεφαλισμένους άνδρες. Λίγο νωρίτερα είχε εμφανιστεί στη γειτονιά του κρατώντας ένα ξίφος φωνάζοντας “Allahu Akbar” (ο θεός είναι μεγάλος”), σύμφωνα με την ίδια.

Εδώ και δύο ημέρες η γαλλική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι οι γάλλοι τζιχαντιστές (οπαδοί του ιερού πολέμου), ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι φτάνει τους 15 με 20, παρακολουθούνται στενά. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός τους ελαττώνεται συνεχώς, καθώς μειώνεται και η επιρροή της αλ Κάιντα μετά το θάνατο του ηγέτη της Οσάμα μπιν Λάντεν.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η κοινή γνώμη στη Γαλλία δεν περίμενε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα ήταν σε θέση να εμποδίσουν τη δολοφονία τριών γάλλων στρατιωτών, στις 11 και 15 Μαρτίου.

Παρόλα αυτά ερωτήματα εγείρονται για την ικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας να εντοπίσουν έγκαιρα και να εξουδετερώσουν έναν άνδρα “τον οποίο παρακολουθούσαν” προτού διαπράξει και τρίτο έγκλημα, τη δολοφονική επίθεση στις 19 Μαρτίου στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νεκρός ο δολοφόνος της Τουλούζ – Ήταν αποφασισμένος να πεθάνει, πήδηξε από το παράθυρο πυροβολώντας – VIDEO από τη στιγμή της εισβολής

Αυτός είναι ο μακελάρης της Τουλούζ – Δεν ξέρουν αν είναι νεκρός ή ζωντανός

Διαψεύδεται η είδηση της σύλληψης του μακελάρη της Τουλούζ – Παιχνίδια των ΜΜΕ ή των πολιτικών;

Αρνήθηκα να κάνω επίθεση αυτοκτονίας στη Γαλλία, όπως ζήτησε η Αλ Κάιντα, λέει ο δολοφόνος της Τουλούζ

ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΘΡΙΛΕΡ ΕΔΩ

Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του εκτελεστή της Τουλούζ – Άρχισαν ξανά οι διαπραγματεύσεις μετά από διακοπή ωρών

Θρήνος και οργή: 2.000 κόσμος στην κηδεία των θυμάτων της Τουλούζ Έπιασαν τον δολοφόνο της Τουλούζ; – Αστυνομική επιχείρηση σε εξέλιξη

Ο δράστης στην Τουλούζη μπορεί να χτυπήσει ξανά

Τρομοκρατική ενέργεια το μακελειό σε σχολείο στην Τουλούζ;

Ισλαμιστές ή ακροδεξιοί πίσω από τις δολοφονίες στην Τουλούζ;

Μακελειό έξω από σχολείο στην Τουλούζ! – 4 οι νεκροί

Πυροβόλησε “εν ψυχρώ” στο κεφάλι 4 αλεξιπτωτιστές και παραμένει άφαντος

Γαλλία: Ένοπλος σκότωσε στρατιώτες

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν
«Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία» λέει ο Ερντογάν - Μίλησε με Πούτιν και Μακρόν
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν 4