Κόσμος

Νεο σύστημα στα ποδήλατα, αλλάζει μόνο του ταχύτητες!

Ενα αυτόματο σύστημα ηλεκτρονικής αλλαγής ταχυτήτων για ποδήλατα ανέπτυξε ομάδα ερευνητών από το Κέιμπριτζ.

Εδώ και μερικά χρόνια, οι ποδηλάτες έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού, το οποίο εκπέμπει ηλεκτρονικό σήμα και δεν είναι συνδεδεμένο με καλώδιο με το ντεραγιέ, να αλλάζουν ταχύτητες στα ποδήλατά τους.  Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πιο γρήγορο και ακριβές από το παραδοσιακό με το καλώδιο.

Ομάδα ερευνητών από το Κέιμπριτζ, σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη gizmag.com, έκανε ένα βήμα παραπέρα, αναπτύσσοντας ένα αυτόματο σύστημα ηλεκτρονικής αλλαγής ταχυτήτων.

Η ιδέα είναι ότι ο αναβάτης θα μπορεί να δίνει εντολή στο σύστημα, το οποίο θα στηρίζεται σε μια «έξυπνη» συσκευή κινητής τηλεφωνίας, να αλλάζει ταχύτητες με συχνότητα ανάλογη με τις επαναλήψεις που θα καταγράφονται ανά λεπτό στα πεντάλ του ποδηλάτου.

Μέσω μίας συσκευής Bluetooth, το σήμα θα μεταδίδεται στο ντεραγιέ, καθορίζοντας ουσιαστικά το κάθε πότε θα αλλάζει ταχύτητα το ποδήλατο.

Για παράδειγμα, εάν ο άνεμος είναι ευνοϊκός για τον αναβάτη, το σύστημα θα “κατεβάζει” αυτόματα ταχύτητα, προκειμένου να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό στα πεντάλ του ποδηλάτου.

Μελλοντικά, οι κατασκευαστές του συστήματος, σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS), καθώς και χάρτες ώστε να δρα προληπτικά, ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζει κάθε διαδρομή.

Με λίγα λόγια, το ποδήλατο θα μπορεί να “ανεβάσει” ταχύτητα κάθε φορά που θα πλησιάζει ανηφόρα!

Προσθέστε το newsit.gr στη Google για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αστρονόμοι στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ατμόσφαιρα σε παγωμένο «διαστημικό βράχο» στην περιοχή του Πλούτωνα
Ο εν λόγω παγωμένος βράχος, που αποκαλείται (612533) 2002 XV93, βρίσκεται σε απόσταση 40 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Ήλιου - Γης, δηλαδή περίπου 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο
Πλούτωνας