Κόσμος

Ρωσία προς Ε.Ε.: «Βρείτε πρώτα τρόπο να σωθείτε και μετά σας βοηθάμε»

Αν η ίδια η Ευρώπη δεν αποφασίσει τι θέλει να κάνει με την περίπτωση της Ελλάδας και των άλλων χωρών που αντιμετωπίσουν προβλήματα χρέους, η Μόσχα δεν προτίθεται να τείνει... χείρα βοηθείας.

Η Ευρώπη πρέπει να καταλήξει σε μια σαφή στρατηγική για το πώς θα σώσει τα υπερχρεωμένα κράτη της πριν η Ρωσία μπορέσει να αναλάβει μια δέσμευση για την αύξηση της οικονομικής της συμμετοχής στην ευρωζώνη, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Θα θέλαμε να γνωρίζουμε σε τι ενέργειες θα προβεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ποιο σενάριο θα επιλέξει: μια στάση πληρωμών για το ελληνικό χρέος ή όχι μια στάση πληρωμών; Ποιόν θα βοηθήσουν: τις τράπεζες ή τις κυβερνήσεις;», δήλωσε ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς στη διάσκεψη του Reuters στην Ρωσία για τις επενδύσεις.

«Πρέπει να ξέρουμε τι θα συμβεί πριν λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση. Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, η απόφαση για μια ουσιαστική αύξηση της οικονομικής μας συμμετοχής δεν είναι δυνατή. Προς το παρόν, δεν έχουμε σαφή γνώση».

Ο Ντβόρκοβιτς, ο υπεύθυνος της κυβέρνησης για την Ομάδα των Οκτώ βιομηχανικών χωρών, είπε ότι δεν έχει δει καμία πρόταση από τις άλλες χώρες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, η Κίνα και Νότια Αφρική)σε προεδρικό επίπεδο, που να προσφέρει υποστήριξη στη ζώνη του ευρώ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters, είπε ότι το πιο κατάλληλο φόρουμ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ θα είναι η Ομάδα των 20, η οποία περιλαμβάνει κορυφαίες αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στη Γαλλία σε δύο μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας στην ιταλική Βουλή – Πέρασε το πακέτο λιτότητας

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1