Πολιτική

Νέες γκρίνιες κατά Παπακωνσταντίνου στο Πολιτικό Συμβούλιο – Τον “βομβάρδισαν” με ερωτήσεις

Στο επίκεντρο του προβληματισμού του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ ήταν η πορεία υλοποίησης του προγράμματος της κυβέρνησης και οι αποκρατικοποιήσεις.

Την αισιοδοξία του για ανάκαμψη της οικονομίας μέσω του εθνικού σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, καθώς και το κλίμα που διαμορφώνεται.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Μιχάλη Καρχιμάκη, και στο οποίο συμμετείχαν 4 υπουργοί (Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη και Γιώργος Κουτρουμάνης), ήταν η πορεία υλοποίησης του προγράμματος της κυβέρνησης, καθώς και το νέο πρόγραμμα, η κριτική για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής και η κοινωνική συνοχή, καθώς και η απαίτηση για ευκρινές σχέδιο εξόδου από την κρίση με χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης της ύφεσης.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η οικονομία είναι σε καλό δρόμο, ενώ εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για το ότι “φουντώνει” η συζήτηση για την αναδιάρθρωση, είπε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τέτοιο θέμα γιατί δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα, ενώ για την σχετική συζήτηση είπε ότι αυτή δεν εξυπηρετεί κανένα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης στα μέλη του ΠΣ ότι οι όποιες αποκλίσεις εμφανίζονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας είναι λογικές.

Απαντώντας σε παρατήρηση του Πάρη Κουκουλόπουλου πως, ο,τιδήποτε κι αν αποφασιστεί για τις αποκρατικοποιήσεις, η χώρα πρέπει να είναι αυτάρκης σε ενέργεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι κάθε ΔΕΚΟ θα εξεταστεί χωριστά από την κυβέρνηση, ενώ ο έλεγχος του δημοσίου θα διατηρηθεί στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η άρνηση της ΑΔΕΔΥ είναι προσχηματική γιατί θα θιγούν υψηλά εισοδήματα και θα αυξηθούν τα χαμηλά, ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές στα υπουργεία.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Ασκούνη για το αν αληθεύει ότι πωλήθηκαν ομόλογα ασφαλιστικών ταμείων σε χαμηλή τιμή, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Από την μεριά του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για προώθηση της ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, της προσέλκυσης επενδύσεων και της μείωσης τιμών και ανάπτυξης της περιφέρειας.

Το κλίμα μπορεί να είναι κακό στην κοινωνία, ανέφερε η Λούκα Κατσέλη, ωστόσο μπορεί να αλλάξει καθώς έχουμε προωθήσει -τουλάχιστον δέκα- μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ενώ πρέπει να κάνουμε την κοινωνία, κοινωνό του αποτελέσματος της πολιτικής μας.

Γι’ αυτό εσείς εδώ, είπε η κ. Κατσέλη απευθυνόμενη στα μέλη του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, ως το τελευταίο στέλεχος πρέπει να λειτουργείτε ως πολλαπλασιαστές και όχι ως διαιρέτες, ενώ πρόσθεσε ότι το διακύβευμα για το 2011 είναι η στήριξη της απασχόλησης.

Απαντώντας σε παρατήρηση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου ότι θα είναι μομφή για την κυβέρνηση αν το ποσοστό της ανεργίας έχει “μπροστά” τον αριθμό 2, η υπουργός Εργασίας είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και αυτό είναι το μεγάλο μέλημα του υπουργείου και της κυβέρνησης.

Η κ. Κατσέλη είπε επίσης ότι έχουν συνδεθεί μεταξύ τους τα ηλεκτρονικά συστήματα ΣΕΠΕ, Taxis και ηλεκτρονική συνταγογράφηση από όπου αναμένεται αύξηση εσόδων μέσω της μείωσης της εισφοροδιαφυγής.

Εξάλλου για το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα στηρίξει τα ταμεία.

Για “παταγώδη αποτυχία” του Μνημονίου έκανε λόγο ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ζητώντας επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας με μείωση των επιτοκίων.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος είπε ότι χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης που να δείχνει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πότε θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι της εκποίησής της.

Επίσης το ίδιο μέλος του ΠΣ είπε ότι οι πολίτες αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σκληρά τους όρους του Μνημονίου, και στην παρατήρηση αυτή απάντησε ο Νίκος Αθανασάκης λέγοντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σωστά, και γρήγορα.

Στην απάντηση του κ. Αθανασάκη, η Τόνια Αντωνίου αντέτεινε ότι η Ιρλανδία δανείστηκε λιγότερα χρήματα με περισσότερο χρόνο αποπληρωμής.

Η κ. Αντωνίου, επιπλέον επισήμανε ότι συζητάμε ένα πρόγραμμα που δεν το γνωρίζουμε και πρόσθεσε ότι πριν λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα πρέπει να λύσουμε το πολιτικό και είναι πολιτικό ζήτημα όταν η Δικαιοσύνη σου ακυρώνει τους νόμους, όπως έγινε με τον Άρειο Πάγο για τους συμβασιούχους.

Προέχει η αποτελεσματικότητα και περισσεύουν οι προσωπικές πολιτικές, οι προσωπικοί διαγκωνισμοί και οι δεύτερες σκέψεις, είπε από την μεριά του ο Γιάννης Μίχας, ο οποίος αφού τόνισε ότι μοχλός των αλλαγών είναι η αλλαγή του δημόσιου τομέα, πρότεινε παράλληλα με κάθε νομοσχέδιο να εκπονείται και ένα επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής του, καθώς και την επιτάχυνση της ωρίμανσης των έργων ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Από την μεριά της η Έφη Χαλάτση, αρμόδια για την Παιδεία, είπε ότι δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει η χρηματοδότηση για την Παιδεία να φθάσει σε επίπεδα κάτω από 3% του ΑΕΠ, όταν το 2008 ήταν στο 4,2% του ΑΕΠ. Επισήμανε ότι η Ιρλανδία με τα παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα επενδύει στην Παιδεία 6% του ΑΕΠ της και τόνισε, τέλος, ότι για το ΠΑΣΟΚ η Παιδεία είναι η βάση για το νέο παραγωγικό μοντέλο και γι’ αυτό πρέπει το Κίνημα να σκεφθεί σοβαρά αν θα βγάλει την νεολαία στους δρόμους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επαφές Μητσοτάκη στην Ινδία με OpenAI, Mistral, ElevenLabs και Microsoft για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης: Στο επίκεντρο το gov.gr
Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο του AI Impact Summit 2026 εξετάστηκαν συνεργασίες για αναβάθμιση υπηρεσιών του κράτους και καλύτερη προσβασιμότητα (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ), εφαρμογές σε υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία και Δικαιοσύνη
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ έπαιζε τα ρέστα της με τον πειθαρχικό έλεγχο σε μέλος μας γιατί ερχόταν τσουνάμι για επιφανές «γαλάζιο» στέλεχος
Το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει εκ νέου τους τόνους για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνδέοντας τις πρόσφατες διαρροές και τα non paper της κυβέρνησης με...
ΟΠΕΚΕΠΕ
Κόντρα ΠΑΣΟΚ – Μαρινάκη: «Είμαστε στην όχθη της σοβαρότητας ενώ η κυβέρνηση δίπλα σε Τσίπρα και Καμμένο, στη “σκοτεινή” της καταπάτησης των θεσμών»
Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε στις αιχμές του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «μετάλλαξης», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη» και «τοξικότητα»
ΠΑΣΟΚ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα επεισόδια έξω από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας: «Κινδύνευσε η σωματική μου ακεραιότητα – Η βία δεν είναι νόμιμο δικαίωμα»
Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έγινε μία σύλληψη από τις αρχές, όμως δεν κατέθεσε μήνυση κατά του γιατρού που του επιτέθηκε
Νικαια επεισόδια 203
Νίκος Ανδρουλάκης για ΟΠΕΚΑ: «Ποια η ευθύνη Μητσοτάκη και κυβέρνησης όταν στα μισά υπουργεία υπάρχουν δικογραφίες;»
Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέκρουσε τον συμψηφισμό, περιέγραψε τη γραμμή «αναστολή–έλεγχος–διαγραφή» για στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που συνδέονται με σκάνδαλα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή στη διαφθορά
Νίκος Ανδρουλάκης
Μαρινάκης για κόντρα Γεωργιάδη και Κωνσταντοπούλου: Ο υπουργός Υγείας είχε δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στους ελέγχους για τα «μαϊμού επιδόματα» του ΟΠΕΚΑ και στη στάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε αναφορές στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία και στις φωτογραφίες των 200 εκτελεσθέντων της Καισαριανής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Ανανεώθηκε πριν 56 λεπτά