Κόσμος

Εργαζόμενοι μουσείου… ξύρισαν τον Τουταγχαμών και βρήκαν τον μπελά τους!

Με διοικητικές κυρώσεις απειλούνται οκτώ στελέχη και υπάλληλοι του Αιγυπτιακού Μουσείου, στο Κάιρο, επειδή "ξύρισαν" τον φαραώ Τουταγχαμών το 2014 και στη συνέχεια προσπάθησαν να ξανακολλήσουν την ψεύτικη γενειάδα της νεκρικής μάσκας του χρησιμοποιώντας ακατάλληλα υλικά. 

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Μουσείου, ο διευθυντής της υπηρεσίας συντήρησης των αρχαιοτήτων, τέσσερα άλλα στελέχη και δύο εργαζόμενοι στο τμήμα αυτό παραπέμφθηκαν στο διοικητικό δικαστήριο “με τη διαδικασία του κατεπείγοντος”, εξήγησε ο εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών, Μοχάμεντ Σαμίρ.
Το διοικητικό δικαστήριο εξετάζει παραλείψεις ή σφάλματα που διαπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι οκτώ κατηγορούνται για “σοβαρή αμέλεια” και “κατάφωρη παραβίαση των επιστημονικών και επαγγελματικών διαδικασιών συντήρησης” των αρχαιοτήτων καθώς, σύμφωνα πάντα με τον Σαμίρ, προκάλεσαν ζημιές που είναι ακόμη και σήμερα ορατές στη μάσκα.

Η μάσκα του Τουταγχαμών, ηλικίας 3.300 ετών, είναι ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Η ψεύτικη γενειάδα –σύμβολο όλων των φαραώ– αποκολλήθηκε από το πρόσωπο τον Αύγουστο του 2014, ενώ γίνονταν κάποιες ηλεκτρολογικές εργασίες στο χώρο. Είναι άγνωστο το πώς ακριβώς έμεινε χωρίς μούσι ο νεαρός βασιλιάς αφού οι συντηρητές δίνουν διαφορετικές εκδοχές: κάποιοι λένε ότι το έσπασαν κατά λάθος, άλλοι ότι το έβγαλαν γιατί είχε χαλαρώσει.

Οι υπάλληλοι του μουσείου, με εντολή των ανωτέρων τους, κόλλησαν πρόχειρα τη γενειάδα με ένα παχύ στρώμα εποξικής κόλλας που ξεχείλισε και κάλυψε το περίγραμμα του σαγονιού.
Στις 16 Δεκεμβρίου η περίφημη μάσκα εκτέθηκε και πάλι στο μουσείο, αφού επί δύο μήνες συντηρήθηκε από την ομάδα του Γερμανού ειδικού Κρίστιαν Έκμαν.
Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ και είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα που δεν είχε συληθεί. Μέσα βρέθηκε ένας αμύθητος θησαυρός από 5.000 αντικείμενα, τα περισσότερα χρυσά.
Ο Τουταγχαμών βασίλευσε για 9 χρόνια και πέθανε πρόωρα, σε ηλικία μόλις 19 ετών, το 1324 π.Χ. Χάρη στον θησαυρό του τάφου του όμως σήμερα είναι ένας από τους γνωστότερους φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Πατριάρχης Ιεροσολύμων συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη: Γάζα και Άγιοι Τόποι στο επίκεντρο
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «γενοκτόνο» τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και δήλωσε πως είναι απαράδεκτες οι ενέργειες του Ισραήλ που στοχεύουν να βλάψουν το ιστορικό της καθεστώς και την ιερότητα της Ιερουσαλήμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων 3
Politico: Γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο – Η υπόσχεση για νίκη και η πεποίθηση πως θα «γλιτώσει»
«Έχει την επιθυμία να καταστρέψει το ΝΑΤΟ, να δείξει πως είναι άχρηστο. Απέδειξε πως μπορεί να επιτεθεί στις χώρες του ΝΑΤΟ και ότι αυτές δεν διαθέτουν αμυντικά συστήματα»
Βλαντιμίρ Πούτιν 8
Ο πατέρας του δράστη αναγνώρισε τον γιο του στα βίντεο δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ - «Συγκατοικούσε με τρανς άτομο»
Τα αποτυπώματα που άφησε στην ταράτσα ο δράστης και οδήγησαν στην ταυτοποίησή του και το θάρρος του πατέρα να δώσει στις αρχές το παιδί του - Αντιμέτωπος με θανατική ποινή ο 22χρονος δολοφόνος
Ύποπτος για τη δολοφονία του Τσάρλι Κιρτ
6
Ζελένσκι για drones σε Πολωνία και Ρουμανία: «Η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμο, μην περιμένετε βαλλιστικούς πυραύλους για να πάρετε αποφάσεις»
Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου προς ΝΑΤΟ, Ευρώπη, G7 και G20 - «Γνώριζαν που πετούσαν τα drones τους», είπε τονίζοντας πως δεν ήταν τυχαία περιστατικά
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 8