Κόσμος

Τούρκοι αντάρτες πίσω από την επίθεση στην πλατεία Ταξίμ

Δεν ήταν το PKK αλλά τα «Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν», μια ένοπλη κουρδική οργάνωση, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονία στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η επίθεση κατά της αστυνομίας, την περασμένη Κυριακή, προκάλεσε τον τραυματισμό 32 ανθρώπων και οι Κούρδοι αντάρτες έκαναν λόγο για πράξη εκδίκησης.

«Πρόκειται για μια επίθεση που σχεδιάστηκε πλήρως και πραγματοποιήθηκε από έναν από τους διοικητές μας, τον Βεντάτ Ατσάρ, εναντίον της αστυνομίας του φασιστικού τουρκικού κράτους», αναφέρει η οργάνωση, που δεν αναγνωρίζει τη μονομερή εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι αντάρτες του PKK.

«Η απόφαση του PKK δεν μας αφορά, δεν έχουμε κηρύξει κατάπαυση του πυρός. Διατηρούμε τις θέσεις μάχης εναντίον των δυνάμεων της Άγκυρας», τονίζεται, με την ΤΑΚ να απειλεί με νέες επιθέσεις, αν το τουρκικό κράτος συνεχίσει την καταπίεση των Κούρδων.

Η TAK έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για πολλές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, η τελευταία από τις οποίες σημειώθηκε στις 22 Ιουνίου, όταν μια βόμβα εξερράγη σε προάστιο της Πόλης την ώρα που περνούσε ένα λεωφορείο με στρατιωτικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι.

Η κουρδική οργάνωση υπογραμμίζει ότι η επίθεση της Κυριακής είχε στόχο τους αστυνομικούς, όχι αμάχους.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως πίσω από την οργάνωση αυτή κρύβεται το PKK, το οποίο την χρησιμοποιεί όταν πραγματοποιεί επιθέσεις που μπορεί να καταδικαστούν από την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα όταν σκοτώνονται άμαχοι. Το PKK αντιτείνει ότι η TAK αποτελείται από ανεξέλεγκτα στοιχεία που έχουν εγκαταλείψει τις τάξεις του.

Στην επίθεση της Κυριακής, ο καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στην οποία σταθμεύουν μονίμως μονάδες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ επιχειρούσε να μπει μέσα σ’ ένα λεωφορείο της αστυνομίας. Οι αρχές υποστήριξαν πως ο καμικάζι αναγνωρίστηκε ως μέλος του PKK.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρετανία: Αθωώθηκε η Άντζελα Ρέινερ από κατηγορίες που αφορούσαν φορολογική υπόθεση – Πιθανή υποψηφιότητα για την ηγεσία των Εργατικών
Η Ρέινερ μίλησε στον Guardian και το ITV News και, όταν ρωτήθηκε αν ο Στάρμερ θα πρέπει να παραιτηθεί, απάντησε: «ο Κιρ θα πρέπει να το σκεφτεί»
FILE PHOTO: British Deputy Prime Minister Angela Rayner visits the community kitchen at the Newquay Orchard on February 10, 2025 in Newquay, Britain. Leon Neal/Pool via REUTERS/File Photo
«Ο νοροϊός είναι ο πιο εύκολα μεταδιδόμενος ιός» λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης για το κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα με κρούσματα γαστρεντερίτιδας
«Είναι ένας ιός ο που αν μπει σε ένα μέρος, τους μολύνει όλους με προβλήματα γαστρεντερίτιδας, με διάρροιες και εμέτους. Τα κοινά αντισηπτικά δεν τον προλαμβάνουν, χρειάζεται πλύσιμο χεριών»
Το κρουαζιερόπλοιο Ambassador Cruise Line
Γκολσφιτέχ Φαραχανί: «Οι Γάλλοι άνδρες είναι κολλημένοι με τη μητέρα τους – Η πρώτη τους γυναίκα είναι η μητέρα που δεν είχαν ποτέ»
Όσα έλεγε η Ιρανή ηθοποιός που έγινε η αφορμή για το viral χαστούκι της Μπριζίτ στον Μακρόν έναν χρόνο πριν - «Στη Γαλλία υπάρχει η κουλτούρα της ερωμένης»
Golshifteh Farahani 7