Κόσμος

Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις ο Γκόρντον Μπράουν

Προεκλογικές δεσμεύσεις για αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν.

Ο ηγέτης των Εργατικών αναφερόταν στα σκάνδαλα με τις διάφορες οικονομικές ατασθαλίες των βουλευτών, ιδίως για ό,τι αφορούσε τα προσωπικά τους έξοδα. «Όλοι οι πολιτικοί οφείλουν να παραδεχθούν πως η εμπιστοσύνη μεταξύ εκείνων που όντως υπηρετούν και εκείνων που οφείλουν να υπηρετούν έχει διαρραγεί. Και πιστεύω πως δεν μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε άλλες μεγάλες προκλήσεις χωρίς να έχουμε αποκαταστήσει την δημοκρατική νομιμότητα», τόνισε.

Ο Μπράουν πρότεινε την πιο βαθιά συνταγματική μεταρρύθμιση μέσα σε έναν αιώνα», η οποία απώτερο στόχο θα έχει τη σύνταξη ενός νέου συμβολαίου ανάμεσα στον λαό και την κυβέρνηση. Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης αυτής, οι βουλευτές δε θα επιτρέπεται να απασχολούνται σε επιχειρήσεις λόμπι και οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν διαδικασίες καθαίρεσης κατά των βουλευτών που αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει σοβαρά οικονομικά αδικήματα.

Μεταξύ των μέτρων που δεσμεύονται ότι θα εισάγουν οι Εργατικοί θα είναι η θέσπιση ενός νέου Συντάγματος και η ρητή θέσπιση της βουλευτικής θητείας-σήμερα το ανώτερο όριο διάρκειας μίας κυβέρνησης ορίζεται στα πέντε χρόνια, με τον πρωθυπουργό να έχει τη διακριτική ευχέρεια να προκηρύσσει κατά το δοκούν την ημερομηνία των εκλογών και να καθορίζει τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας.

Επιπλέον η υποθετική νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εκλογή των μελών της Βουλής των Λόρδων, άνω σώματος του Κοινοβουλίου, που σήμερα διορίζονται. Ως εκ τούτου σε περίπτωση επανεκλογής τους θα διοργανώνονταν δύο δημοψηφίσματα: ένα το φθινόπωρο για τη μεταρρύθμιση της Βουλής των Κοινοτήτων και πριν τον Οκτώβριο του 2011 για τη Βουλή των Λόρδων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέες ακυρώσεις πτήσεων στο Χίθροου μία ημέρα μετά το χάος σε πολλά αεροδρόμια λόγω τεχνικού προβλήματος
Τουλάχιστον 16 πτήσεις - μεταξύ των οποίων αυτές με προορισμό τις Βρυξέλλες και το Τορόντο και αυτές που αναμένονταν από τη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο - ακυρώθηκαν σήμερα
Αεροδρόμιο Χίθροου