Κόσμος

Τεράστιες καταστροφές στην Βραζιλία

44 νεκροί, χιλιάδες άστεγοι, μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

 

Διασώστες δίνουν μάχη για να διανείμουν τρόφιμα και πόσιμο νερό στους εκτοπισμένους στη βορειοανατολική Βραζιλία, ενώ συνέχιζαν να αναζητούν αγνοούμενους, μετά τις σαρωτικές πλημμύρες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 44 ανθρώπων και κατέστρεψαν ολόκληρες πόλεις.
 
Οι πολυήμερες, σφοδρές βροχοπτώσεις στις πολιτείες Αλαγόας και Περναμπούκου προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών και φραγμάτων, πλημμυρίζοντας πόλεις και αφήνοντας πάνω από 40.000 ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.
 
Στρατιώτες και διασώστες χρησιμοποίησαν ελικόπτερα και πλεούμενα για να φθάσουν σε πόλεις που αποκόπηκαν εξ αιτίας των πλημμυρών και να διανείμουν χιλιάδες καλάθια με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που διέθεσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η διανομή βοήθειας αποδείχθηκε δύσκολο έργο, εξ αιτίας της καταστροφής μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου και του σιδηροδρομικού δικτύου.
 
Στην πολιτεία Αλαγόας, αξιωματούχοι είπαν ότι αγνοούνται 600 άνθρωποι, προσθέτοντας πάντως ότι ο αριθμός βασίζεται σε ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες από πολλές κοινότητες κι εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο αριθμός είναι μικρότερος.
 
Η πόλη Ρίου Λάργκου, μια από τις βαρύτερα πληγείσες στην πολιτεία, σχεδόν σβήστηκε από το χάρτη όταν ένα φράγμα έσπασε και το νερό κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του. Οι παραμορφωμένες ράγες των γραμμών του τρένου, συντρίμμια και λάσπη απέμειναν, ενώ κάτοικοι αναζητούν επιζώντες.

 
Το νερό “ήρθε με τόση δύναμη, που παρέσυρε σπίτια ολόκληρα. Η πόλη τέλειωσε”, είπε ο κάτοικος της Νέλσουν Ροδρίγκες ντε Φράνκα. Ο Αντόνιου ντα Σίλβα είπε ότι γλίτωσε από τύχη, καθώς το σπίτι του διαλύθηκε. “Είμαι εδώ, ευχαριστώ το θεό. Όλ’ αυτά θα τα σκεφτώ μετά. Είμαι απλώς ευτυχής που βγήκα ζωντανός”.
 
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και η κυβέρνησή του κατένειμε 100 εκατ. ρεάις (περίπου 46 εκατ. ευρώ) για τις επιχειρήσεις με στόχο την ανακούφιση των πλημμυροπαθών, την αποστολή 20.000 καλαθιών με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στις δύο πολιτείες, καθώς και την αποστολή κουβερτών και στρωμάτων για τους χιλιάδες άστεγους.
 
Σε ορισμένες περιοχές της βορειοανατολικής Βραζιλίας αναφέρθηκε βροχόπτωση 40 εκατοστών μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν, εγείροντας φόβους για ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές.
 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτοκτόνησε γιος Νορβηγών διπλωματών που έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια από τον σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Επστάιν
Το ζευγάρι των Νορβηγών είχε αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τον ρόλο του στις Συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του 1990, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Τζέφρι Επστάιν
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ καλεί τους ιδιοκτήτες ιρανικών επιχειρήσεων να μην απολύουν προσωπικό: «Πρέπει να υποστηριχθούν»
«Οι εργαζόμενοι στον παραγωγικό τομέα πρέπει να υποστηριχθούν δίνοντας προτεραιότητα στην κατανάλωση προϊόντων που κατασκευάζονται στη χώρα», προέτρεψε ο ανώτατος ηγέτης
Μοτζταμπά Χμαενεΐ
Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική κάβα της Σαουδικής Αραβίας, επειδή ξέμεινε από προμήθειες λόγω του πολέμου στο Ιράν
Τα ράφια στην κάβα είναι ως επί το πλείστον άδεια και τα μόνα διαθέσιμα είναι ακριβές ή λιγότερο γνωστές μάρκες, τόνισαν πέντε άτομα που επισκέφτηκαν το κατάστημα στο Ριάντ τις τελευταίες ημέρες
Αλκοόλ
Βίντεο με άγρια επίθεση που δέχτηκε Γαλλίδα μοναχή στο Όρος Σιών στην Ιερουσαλήμ - Εβραίος την έσπρωξε και την κλώτσησε
Η μοναχή υπέστη εκδορές στο πρόσωπο, αλλά δεν αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε έναν 36χρονο άνδρα που φορούσε παραδοσιακή εβραϊκή ενδυμασία
Ιερουσαλήμ