Κόσμος

Αρχίζει η σύνοδος των G20 στον Καναδά

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την χρηματοπιστωτική κρίση που άρχισε το 2008, θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης της G8 και της G20 από την Παρασκευή στο Τορόντο του Καναδά.

 

Τις εργασίες ανοίγει την Παρασκευή η σύνοδος των οκτώ πλουσιότερων χωρών σε απομονωμένο θέρετρο έξω από το Τορόντο η οποία θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή των 20 χωρών.
 
Δίνοντας τον τόνο, σε επιστολή του την περασμένη εβδομάδα στους ηγέτες της G20, o Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε οι χώρες να μην αποσύρουν πολύ γρήγορα τα πακέτα υποστήριξης και ζήτησε που απολαμβάνουν μεγάλα πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο (υπονοώντας την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Κίνα να τονώσουν) την ζήτηση στο εσωτερικό.
 
Παραταύτα, διαφορές καταγράφονται ανάμεσα στα μέλη της συνόδου για το πώς θα αντιμετωπιστεί το δίλημμα των κρατικών πακέτων τόνωσης της οικονομίας με τα όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα στο προϋπολογισμό. Επίμαχο ζήτημα παραμένει και η πιθανότητα φορολόγησης των τραπεζών, μέτρο για το οποίο πολλές χώρες όπως ο Καναδάς που επηρεάστηκε σε σχετικά μικρότερο βαθμό από την κρίση, διαφωνούν.
 
Η σύνοδος των 20 θα έχει σαν στόχο «να βάλει την παγκόσμια οικονομία αμετάκλητα στο δρόμο της ανάκαμψης», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά την άφιξη του στον Καναδά. «Η Γερμανία έχει κάνει πολλά περισσότερα για τη παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε από τη πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ στο κανάλι ARD.
 
Εντωμεταξύ, οι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς παραμένουν ανήσυχοι για τα μέτρα λιτότητας σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης τα οποία απειλούν με επιβράδυνση την ανάπτυξη στην Ευρώπη, που παρουσιάζει σημάδια αργής βελτίωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ουάσιγκτον που προειδοποιεί κατά των μεγάλων, απότομων περικοπών.
 
Ωστόσο, πριν από τη σύνοδο και τις αποφάσεις της οι αγορές κινούνται προσεκτικά και βρίσκονται σε θέση αναμονής, ενώ και τα μεγάλα νομίσματα είναι σχετικά σταθερά τις τελευταίες ημέρες, μετά και την ανακοίνωση της Κίνας για περισσότερη ευελιξία στην ισοτιμία του γουάν.
 
Την πρώτη τους εμφάνιση σε συνόδους μεγάλης κλίμακας κάνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιάπωνας Ναότο Καν και η Αυστραλή Τζούλια Γκίλαρντ.
 
Η σύσκεψη διεξάγεται σε αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Η αστυνομία του Καναδά έχει συλλάβει μέχρι σήμερα τρία άτομα στην κατοχή των οποίων υπήρχαν ύποπτα υλικά. Προγραμματίζονται πάντως διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών των συνόδων.
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτοκτόνησε γιος Νορβηγών διπλωματών που έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια από τον σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Επστάιν
Το ζευγάρι των Νορβηγών είχε αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τον ρόλο του στις Συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του 1990, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Τζέφρι Επστάιν
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ καλεί τους ιδιοκτήτες ιρανικών επιχειρήσεων να μην απολύουν προσωπικό: «Πρέπει να υποστηριχθούν»
«Οι εργαζόμενοι στον παραγωγικό τομέα πρέπει να υποστηριχθούν δίνοντας προτεραιότητα στην κατανάλωση προϊόντων που κατασκευάζονται στη χώρα», προέτρεψε ο ανώτατος ηγέτης
Μοτζταμπά Χμαενεΐ
Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική κάβα της Σαουδικής Αραβίας, επειδή ξέμεινε από προμήθειες λόγω του πολέμου στο Ιράν
Τα ράφια στην κάβα είναι ως επί το πλείστον άδεια και τα μόνα διαθέσιμα είναι ακριβές ή λιγότερο γνωστές μάρκες, τόνισαν πέντε άτομα που επισκέφτηκαν το κατάστημα στο Ριάντ τις τελευταίες ημέρες
Αλκοόλ
Βίντεο με άγρια επίθεση που δέχτηκε Γαλλίδα μοναχή στο Όρος Σιών στην Ιερουσαλήμ - Εβραίος την έσπρωξε και την κλώτσησε
Η μοναχή υπέστη εκδορές στο πρόσωπο, αλλά δεν αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε έναν 36χρονο άνδρα που φορούσε παραδοσιακή εβραϊκή ενδυμασία
Ιερουσαλήμ