Κόσμος

Πέθανε ο νομπελίστας της Ειρήνης Λιου Σιαομπό

Ο Λιου Σιαομπό απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών, ανακοίνωσαν οι αρχές της επαρχίας Λιαονίνγκ της Κίνας, όπου ο κινέζος διαφωνών νομπελίστας της ειρήνης νοσηλευόταν με καρκίνο στο ήπαρ στην τελική φάση.

Ο Λιου Σιαομπό ήταν προηγουμένως φυλακισμένος για οκτώ χρόνια για «υπονομευτικές δραστηριότητες» κατά της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο Λιου έγινε ο πρώτος νομπελίστας ειρήνης ο οποίος πέθανε στερούμενος την ελευθερία του μετά τον γερμανό ειρηνιστή Καρλ φον Οσιέτσκι, που είχε αποβιώσει το 1938 σε νοσοκομείο κρατούμενος των ναζί, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Σενγιάνγκ, ο Λιου εμφάνισε ταυτόχρονη ανεπάρκεια πολλών οργάνων κι οι προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο Λιου — ο οποίος καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει ποινή κάθειρξης 11 ετών για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας» — είχε συμβάλει στη σύνταξη της λεγόμενης «Χάρτας 08», η οποία καλεί να υπάρξουν σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα. Πρόσφατα, ο Λιου μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη Σενγιάνγκ. Προ ημερών η Γερμανία πρότεινε στο Πεκίνο να εγκρίνει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στη δική της επικράτεια για να του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρέθηκε η «άφαντη» Μελάνια Τραμπ – Έδωσε το παρών σε εκδήλωση στη μνήμη της πρώην Πρώτης Κυρίας Μπάρμπαρα Μπους στον Λευκό Οίκο
Η Μελάνια είναι ουσιαστικά ένα «φάντασμα» στην Ουάσινγκτον και σύμφωνα με τους «New York Times», δεν υπάρχει καμία προσδοκία ότι αυτό θα αλλάξει πολύ τα επόμενα τριάμισι χρόνια
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Melania Trump στον κήπο του Λευκού Οίκου
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία για βοδινό κρέας, αιθανόλη και γεωργικά προϊόντα – Δεν έπεσαν υπογραφές
Με σόου στο Οβάλ Γραφείο και μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρώτη εμπορική συμφωνία μετά την επιβολή των δασμών
Ντόναλντ Τραμπ 1
Σταϊνμάιερ για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη: «Είμαστε όλοι παιδιά της 8ης Μαΐου 1945»
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή του Κόκκινου Στρατού και τόνισε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «δεν αποτελεί συνέχεια του αγώνα κατά του φασισμού»
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης στην Bundestag για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου