Κόσμος

Ρόμπερτ Φίτσο: Τετ α τετ του φιλορώσου Σλοβάκου πρωθυπυοργού με τον Ζελένσκι – «Θέλω η Ουκρανία να ενταχθεί στη ΕΕ»

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του to 2023, ο Φίτσο ;elege ότι «δεν υπάρχει πόλεμος στο Κίεβο», παρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Σλοβάκος εθνικιστής πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο έχει «πάρει αποστάσεις» από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφού θεωρείται μαζί με τον Βίκτορ Όρμπαν, φίλος τους Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ παράλληλα έχει ασκήσει στο παρελθόν κριτική στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ωστόσο φαίνεται πως ο φιλορώσος Ρόμπερτ Φίτσο θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας του με την Ουκρανία και έτσι θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα (02.05.2026) μετά από τηλεφωνική επικοινωνία τους. σχέσεις τους.

«Θα συνεχίσουμε με τη μορφή κοινών κυβερνητικών συναντήσεων και θα πραγματοποιήσουμε επίσης αμοιβαίες επισκέψεις στις πρωτεύουσές μας», δήλωσε ο Φίτσο, που απέφευγε να μεταβεί στο Κίεβο.

«Επιβεβαίωσα ότι η Σλοβακία υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή θέλουμε ο γείτονάς μας, η Ουκρανία, να είναι μια σταθερή και δημοκρατική χώρα», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε ισχυρές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και τις υποστηρίζουμε και οι δύο», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο X.

Υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης της Σλοβακίας για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι προσκάλεσε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Κίεβο και τον ευχαρίστησε για την πρόσκλησή του στην Μπρατισλάβα, με «τη δυνατότητα μιας προσωπικής συνάντησης στο προσεχές μέλλον».

 

Ο Φίτσο διευκρίνισε ότι θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι τη Δευτέρα (04.05.2026) στο Γιερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ). Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του για «φιλικές σχέσεις μεταξύ Σλοβακίας και Ουκρανίας».

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Οκτώβριο του 2023, ο Φίτσο υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει πόλεμος στο Κίεβο», παρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι σημερινές δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού έρχονται μια εβδομάδα πριν από την αναχώρησή του για τη Μόσχα, όπου έχει προγραμματιστεί να παραστεί στους εορτασμούς για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στη Σλοβακία τον Μάιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Όταν η Γκιλφόιλ αγκάλιαζε τον Ρούμπιο στην Αθήνα, γνώριζε ότι θα την απομακρύνουν: Αποκαλύψεις από την δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση - φωτιά στον Λευκό Οίκο
Ο όγκος του υλικού που έφτανε στα χέρια της δημοσιογράφου για την Κίμπερλι Γκιλφόιλ ήταν τέτοιος που, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν ήξερε πια τι να το κάνει
Στιγμιότυπο από την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Marco Rubio και την υποδοχή από την πρώην, πλέον, πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Kimberly Guilfoyle στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
19
Εντολή Ρούμπιο μετά την υπόθεση Γκίλφοϊλ προς τους Αμερικανούς διπλωμάτες: Μη χρησιμοποιείτε τα αξιώματα για προσωπικό όφελος
Παράλληλα, ο Ρούμπιο υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης του νόμου «Hatch», ο οποίος απαγορεύει ορισμένες μορφές πολιτικής δραστηριότητας στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους
Η πρώην, πλέον, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guillfoyle με τον Marco Rubio κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 2026
Σκάνδαλο στο ΝΑΤΟ: 5 συλλήψεις στη Νορβηγία και καταγγελίες για δωροδοκίες και πλαστά τιμολόγια – Έρευνες σε Γερμανία και Ρουμανία
Στο μικροσκόπιο των Αρχών εταιρείες που φέρονται να υπερχρέωναν υπηρεσίες για πλοία μελών του ΝΑΤΟ - Η οικονομική ζημιά υπολογίζεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ
ΝΑΤΟ, βάση Λετονία 24