Κόσμος

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε κρατούμενος που βίασε και σκότωσε τρίχρονο κοριτσάκι

Οι αρχές της Πολιτείας του Οχάιο προχώρησαν σήμερα στην εκτέλεση ενός φυλακισμένου ο οποίος είχε καταδικαστεί για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού. Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών σε αυτή την Πολιτεία στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.

Ο θάνατος του Ρόναλντ Φίλιπς, 43 ετών, κηρύχθηκε στις 10:43 (17:43 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι αρχές της Πολιτείας. Η θανάτωσή του έβαλε τέλος στο μορατόριο που είχε επιβληθεί όσο οι αρχές αναζητούσαν έναν νέο φαρμακευτικό συνδυασμό για τις εκτελέσεις.

Πολλές αμερικανικές Πολιτείες δυσκολεύονται εδώ και χρόνια να βρουν προμηθευτές των θανατηφόρων κοκτέιλ φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς πολλές εταιρείες επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση των προϊόντων τους στη χώρα, όπου εξάλλου η υποστήριξη προς την εσχάτη των ποινών βαθμιαία μειώνεται. Εξάλλου, έχουν γίνει προσφυγές στη δικαιοσύνη εναντίον διαφόρων Πολιτειών για τους νέους φαρμακευτικούς συνδυασμούς.

Όμως ένα ομοσπονδιακό εφετείο επικύρωσε τον περασμένο μήνα τη νέα διαδικασία η οποία προβλέπεται στο Οχάιο, γεγονός που επέτρεψε να προγραμματιστούν εκ νέου εκτελέσεις.

Ο Ρόναλντ Φίλιπς ήταν 19 ετών το 1993, όταν καταδικάστηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός κοριτσιού τριών ετών, της Σίλα Μαρί Έβανς, της κόρης της κοπέλας του. Ομολόγησε τα εγκλήματά του, όμως η διευκρίνισή του ότι είχε υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα του όταν ήταν μικρός δεν αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό στη δίκη του. Τα αιτήματά του για επιείκεια απορρίφθηκαν από την Πολιτεία δύο φορές.

Η θανατηφόρα ένεση που του χορηγήθηκε περιείχε τρεις ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της αμφιλεγόμενης μιδαζολάμης, ενός αγχολυτικού που προκαλεί νάρκωση, αλλά φέρεται να μην αρκεί ώστε ο θανατοποινίτης να μην αισθάνεται πόνο.

Είχαν γίνει πολλές προσφυγές για το θέμα αυτό στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους κι εξ ονόματος του Ρόναλντ Φίλιπς και άλλων δύο θανατοποινιτών στο Οχάιο. Αλλά ένα εφετείο συμπαρατάχθηκε με τις αρχές της Πολιτείας, υπογραμμίζοντας ότι “το Σύνταγμα δεν εγγυάται μια ανώδυνη εκτέλεση”.

Μέχρι στιγμής εντός του 2017 έχουν εκτελεστεί πλέον δεκαπέντε θανατοποινίτες, οι εννιά από τους οποίους με ένα θανατηφόρο κοκτέιλ που περιέχει μιδαζολάμη, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.

Η εσχάτη των ποινών μπορεί να επιβάλλεται στις περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες, αλλά μόνο το 49% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της σε περιπτώσεις ανθρωποκτονιών. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα του ινστιτούτου Pew που είχε διενεργηθεί το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζελένσκι: Η συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να γίνει αν συμφωνηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – «Όχι» για Βουδαπέστη
«Αν οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι, θα θέλαμε να δούμε μία ισχυρή αντίδραση από τις ΗΠΑ», είπε - Ελβετία, Αυστρία ή Τουρκία «ψηφίζει» ο Ουκρανός πρόεδρος ως τις χώρες που μπορεί να τους φιλοξενήσουν για τι διμερή συνάντηση
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 21
«Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας χρειάζονται συνεχή βελτίωση γιατί δέχονται κολοσσιαίες απειλές» λέει ο επικεφαλής της Rosatom
«Τώρα, στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, είναι μια εποχή τεράστιων απειλών για την ύπαρξη της χώρας μας», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, διευθυντής της Rosatom
Θραύσματα εκρηκτικού μηχανισμού, με μια προειδοποιητική πινακίδα για ακτινοβολία στο προσκήνιο, εκτίθενται από τις ουκρανικές αρχές μετά από επίθεση με drone στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, Ουκρανία
34χρονη από τις ΗΠΑ πυροβόλησε τον σύζυγο και τα 2 παιδιά της και αυτοκτόνησε – Το ανατριχιαστικό βίντεο πριν το φονικό
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ένα βίντεο που ανέβασε 2 μέρες πριν το φονικό η 34χρονη Έμιλι στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, στο οποίο μιλούσε για τη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη
Η Έμιλι Λονγκ και η οικογένειά της
4
CNN: «Θανατική ποινή για τους ομήρους η κατάληψη της Γάζας» – Εξαντλημένος θα επιχειρήσει ο ισραηλινός στρατός
Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς - Προσοχή σκληρά βίντεο - Το 40% των ισραηλινών στρατιωτών έχουν πλέον σημαντικά λιγότερο κίνητρο να υπηρετήσουν στο μέτωπο
Στρατός Ισραήλ
18
Διαδηλωτές γιούχαραν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Βανς, για την παρουσία εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον - Η απάντησή του στα συνθήματα
Με αφορμή το σύνθημα «Ελευθερώστε την Ουάσινγκτον», ο Τζέι Ντι Βανς έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας «ς ελευθερώσουμε την Ουάσιγκτον, ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν να περπατούν και να αισθάνονται ασφαλείς»
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς