Τρίτη, 30 Απρ.
15oC Αθήνα

Νέοι διαγωνισμοί για πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Κρήτη και Ιόνιο στο στόχαστρο ενεργειακών κολοσσών

Νέοι διαγωνισμοί για πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Κρήτη και Ιόνιο στο στόχαστρο ενεργειακών κολοσσών

– Δυο νέοι διαγωνισμοί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
– Οι διαδικασίες θα κινηθούν άμεσα, εντός τριών μηνών οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν καταθέσει προσφορές
– Τεράστιο το ενδιαφέρων ενεργειακών κολοσσών για τις περιοχές στα νότια και τα δυτικά της ελληνικής ΑΟΖ

Οι διαδικασίες για την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας φαίνεται ότι αποκτούν ραγδαίο ρυθμό καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ενεργειακός πλούτος σε περιοχές νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στους δυο νέους διαγωνισμούς μετά από σχετικές αιτήσεις από την κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ και την Energean Oil & Gas.

Αναλυτικά η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. ενδιαφέρεται για τις θαλάσσιες περιοχές Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης, και η Energean Oil & Gas, για τη θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή την περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

Και στις δύο περιοχές το ενδιαφέρον είναι εντονότατο καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα.

Ειδικά στην περίπτωση της Κρήτης μελέτες συγκρίνουν τα κοιτάσματα με εκείνα που έχουν εντοπιστεί σε Ισραήλ και Αίγυπτο, αναφέροντας μάλιστα ότι είναι ίσης ή και μεγαλύτερης δυναμικής.

Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις έχουν υπογραφεί από τον ΥΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη, και αναμένεται να δημοσιευθούν άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το ΥΠΕΝ καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορές εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της Ανακοίνωσης της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στην ΕΔΕΥ Α.Ε.

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις