Κόσμος

Κιμ – Τραμπ… τελικά πάνε για ανακωχή!

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν ανέβαλλε την απόφαση για την εκτόξευση πυραύλων κοντά στην αμερικανικής επικράτειας νήσο Γκουάμ, περιμένοντας να δει τί θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν χθες τα επίσημα βορειοκορεατικά μμε, ενώ οι ΗΠΑ δήλωναν ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών εξαρτάται από τον Κιμ.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν προετοιμαστεί για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, το οποίο έχει εξοργίσει τον Βορρά, και ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι εξακολουθεί να ισχύει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Πιονγκγιάνγκ με τα προκλητικά σχέδιά της.

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από δύο εβδομάδες, ο Κιμ επιθεώρησε τη διοίκηση του στρατού τη Δευτέρα, εξετάζοντας ένα σχέδιο εκτόξευσης τεσσάρων πυραύλων που έχουν στόχο να πέσουν κοντά στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA.

“Είπε ότι εάν οι Γιάνκηδες επιμείνουν σε πολύ επικίνδυνες και απερίσκεπτες πράξεις στην κορεατική χερσόνησο και την περιοχή της, δοκιμάζοντας την αυτοκυριαρχία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, η τελευταία θα πάρει μια σημαντική απόφαση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί”, δήλωσε το πρακτορείο.

Το σχέδιο εκτόξευσης ανέβασε τους τόνους στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, προτρέποντας τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να πει ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σε θέση μάχης εάν η Βόρεια Κορέα φερθεί απερίσκεπτα.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο υιοθέτησαν έναν ηπιότερο τόνο τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, όταν ερωτήθηκε χθες για την αναβολή των σχεδίων εκτόξευσης από τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι εναπόκειται στον Κιμ να αποφασίσει εάν θέλει να μιλήσει στις ΗΠΑ. “Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για την εξεύρεση μιάς οδού προς τον διάλογο, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτόν”, είπε σε δημοσιογράφους ο Τίλερσον.

Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε το KCNA με την είδηση, ο Κιμ εμφανίζεται να κρατά μια ράβδο και να κυττά έναν χάρτη με τη διαδρομή πτήσης των πυραύλων που φαίνεται να ξεκινά από τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Κορέας, διασχίζοντας την Ιαπωνία προς το Γκουάμ.

Η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένα απειλήσει τις ΗΠΑ και τις βάσεις των με επίθεση, και δημοσιοποιήσει παρόμοιες φωτογραφίες στο παρελθόν, αλλά δεν έχει προχωρήσει στην εκπλήρωση των απειλών της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπαράκ Ομπάμα για Τζέσε Τζάκσον: Έθεσε τις βάσεις για τη δική μου εκστρατεία στην προεδρία των ΗΠΑ
«Ο αιδεσιμώτατος Τζάκσον άνοιξε επίσης ευκαιρίες για τους Αφροαμερικανούς και ενέπνευσε τόσους πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και εμάς τους ίδιους» γράφει ο Ομπάμα
Μπαράκ Ομπάμα
Ξεκάθαρος ο Ζελένσκι: «Δεν παραδίδω το Ντονμπάς – Ο λαός δεν θα συγχωρήσει ποτέ τέτοια συμφωνία»
Ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ανοιχτός σε ένα σενάριο «παγώματος» της σύγκρουσης στις σημερινές γραμμές επαφής, εκτιμώντας ότι μια τέτοια λύση θα μπορούσε να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 11
Κούβα: Δεν είμαστε απειλή για τις ΗΠΑ αλλά ένα «τείχος» για τα ναρκωτικά
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν ενεργειακό αποκλεισμό στην Κούβα, επικαλούμενες την «απειλή» που θέτει στην αμερικανική εσωτερική ασφάλεια η κομμουνιστική νήσος, που απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από τη Φλόριντα
Διαδηλωτές με σημαίες της Κούβας
Η αστυνομία του Έσσεξ ερευνά τις πτήσεις με τις οποίες ο Τζέφρι Επστάιν έστελνε γυναίκες στη Βρετανία
Η βρετανική αστυνομία αξιολογεί και τις καταγγελίες, για μια γυναίκα που «στάλθηκε» στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Τζέφρι Επστάιν με σκοπό μια σεξουαλική συνάντηση με τον πρώην πρίγκιπα Άντριου
Ο καταδικασμένος σεξουαλικός εγκληματίας Jeffrey Epstein με μία γυναίκα