Κόσμος

Κατεχόμενα: Αντιδράσεις από την απαγόρευση των Αρχών

Μια ακόμη πρόκληση από τις τουρκικές αρχές κατοχής! Η απαγόρευση στα κατεχόμενα που έφερε την σφοδρή αντίδραση της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου.

Οι αρχές στα κατεχόμενα δεν έδωσαν φέτος- για κάτι που συνέβαινε από το 2004- άδεια για την τέλεση Εσπερινού και Θείων Λειτουργιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου την 1η, 2α και 3η Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου.

Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, αναφέρει ότι από τις αρχές Ιουλίου κατατέθηκε το αίτημα προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, οι κατοχικές αρχές δεν το αποδέχθηκαν, επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, οι κατοχικές αρχές ανέφεραν ότι οι εορτασμοί του Αγίου Μάμα, συμπίπτουν με την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ την 1η Σεπτεμβρίου.

Η αιχμηρή ανακοίνωση για το “stop” στα κατεχόμενα

Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Μόρφου τονίζει ότι «τίποτα δεν εμποδίζει χριστιανούς και μουσουλμάνους σ’ αυτό τον τόπο να πραγματοποιούν παράλληλους εορτασμούς. Ούτε και νοείται θρησκευτική ελευθερία που να αφορά μόνο τους μεν και όχι τους δε».

Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Μόρφου «καταδικάζουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια των κατοχικών αρχών, ως αντιβαίνουσα προς το διεθνές δίκαιο, αλλά και προς το άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο «κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, καθώς και την ελευθερία, μόνο ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, να εκδηλώνει τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις με τη διδασκαλία, την πρακτική, τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών».

Επιπλέον, η Μητρόπολη Μόρφου στην ανακοίνωση της θεωρεί ότι «τέτοιες κινήσεις προσθέτουν περαιτέρω προσκόμματα και εμπόδια στον δρόμο που θα οδηγούσε σε επανένωση του νησιού, αφού δεν μπορεί να νοηθεί λύση του Κυπριακού με περιορισμό βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη της θρησκευτικής ελευθερίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Χαμάς να επιστρέψει και τις υπόλοιπες σορούς – «Γνωρίζουν πού βρίσκονται τα λείψανα, η υπομονή μας εξαντλείται»
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε το βράδυ της Τετάρτης ακόμη δύο νεκρούς ομήρους από τη Χαμάς, όπως επιβεβαίωσε κι ο ισραηλινός στρατός
Ένοπλοι της Χαμάς επιτηρούν τη μεταφορά των σορών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε «το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο» – Περιλαμβάνει 694 εκατομμύρια τόνους ορυκτών
Εκτεταμένες έρευνες στην επαρχία του Εσκισεχίρ έφεραν στο φως περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, καθώς και σημαντικά κοιτάσματα βαρίτη και φθορίτη
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταγγέλλει το Ισραήλ: «Μου ποδοπάτησαν το καπέλο βατραχάκι και έγραψαν άσεμνα γκράφιτι στη βαλίτσα μου»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήταν μία από τους 437 ακτιβιστές, βουλευτές και δικηγόρους που ξεκίνησαν από τη Βαρκελώνη για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα, στην αποστολή του στολίσκου Sumud, η οποία αναχαιτίστηκε
Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ (στο κέντρο) φτάνει για να επιβιβαστεί σε πλοίο που συμμετέχει σε μια πολιτειακή νηοπομπή με προορισμό τη Γάζα 24
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει το σύνταγμά της αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ
Οι «βουλγαρικές απαιτήσεις» προς τη χώρα μας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Χαμάς παρέδωσε τις σορούς ακόμη 2 Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό – «Είναι οι τελευταίες που βρήκαμε» λέει η οργάνωση
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιστρέψει όλους τους ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ, καθώς και τις σορούς όλων των νεκρών ομήρων «στους οποίους μπόρεσε να φτάσει»
Άνθρωποι μεταφέρουν το φέρετρο με τη σορό του Ισραηλινού στρατιώτη Ντάνιελ Σιμόν Περέζ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και η σορός του απήχθη και αργότερα επιστράφηκε στο Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων-ομήρων και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς